Ulovlig å nekte Shabina (15) å kle seg som hun vil

Forbudet mot muslimsk bekledning er ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det avgjorde en britisk ankedomstol i dag. Forbudet mot å kle seg i muslimsk klesdrakt i skoletida er i strid med menneskerettighetene, mener retten, ifølge AP.

Kan forsette med klesdrakten

Shabina Begum (15) får dermed forsatt gå med sin klesdrakt i skolegården. Hun har hele tiden ment forbudet er et brudd på religionsfriheten under den europeiske menneskerettighets- konvensjonen.

Jenta sier at Denbigh School i Luton har nektet henne «retten til utdannelse og til å manifistere sin religiøse tro.»

Vil gå med heldekkende jilbab

Shabinas har brukt den aksepterte og tradisjonelle drakten shalwar kameez siden hun begynte på skolen i september i 2000. Etter sommerferien i 2002 hadde hennes religøse tro blitt sterkere, og hun ville skifte bekledning.

Begge foreldrene til jenta er døde. Hun og broren Shuweb Rahman informerte hovedlærer Stuart Moore at hun ville slutte å gå med den vanlige drakten på skolen, og heller bære et langt kjolelignende antrekk, en heldekkende jilbab, ifølge BBC.

79 prosent av elevene ved skolen med 1000 elever, er muslimer. Men ovedlæreren var imot jilbaben, og avgjorde sammen med styret at hun måtte holde seg til bekledningsreglementet som var i bruk.

KAN GÅ KLEDD SLIK: En britisk rettssal avgjorde i dag at Shabina (15) kan bruke den heldekkende, muslimske drakten på skolen. Foto: AP Photo/Michael Stephens
KAN GÅ KLEDD SLIK: En britisk rettssal avgjorde i dag at Shabina (15) kan bruke den heldekkende, muslimske drakten på skolen. Foto: AP Photo/Michael Stephens Vis mer

Hun ble sendt hjem da hun nektet å bytte til skoleuniformen, og etter dette ble saken overtatt av rettssystemet.

Lagmannsrettens dommer Justice Bennett avviste i en høring i desember i fjor jentas krav om rettslig vurdering, fordi han mente hun ikke klarte å vise at skolen har brutt menneskerettighetene. Han spurte om alle barn med sine spesielle trosretninger skal kunne ignorere skolenes uniformkodeks.

Kona til statsministeren, Cherie Booth, har vært Shabinas forvarer. Hun mener Bennet dermed sier at skolene selv skal kunne plukke ut hvilke religiøse trosretninger som er akspertert.

Ankedomstolen var ikke enig med Benett, og Shabina kan nå fortsette på skolen med sin jilbab.

Resultatet er viktig for flerkulturelle skoler i hele landet, og dessuten følger nok politikerne i Frankrike med på saken. Myndighetene har gått inn for at alle synlige religiøse symboler skal forbys i skolene, inkludert hijaben.