- Ulovlig barnepass

STAVANGER (Dagbladet): Kort tid før dødsulykken ved Tunnelen barnepass der en toåring druknet, vurderte kommunen å stenge virksomheten. Både kommunen og Fylkesmannen mener at barnepasserne driver ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En så omfattende virksomhet bør bli organisert som barnehage. Vi mener det er ulovlig å drive privat barnepass i så stor skala, sier rådgiver Anne-Kathrine Wyller ved Fylkesmannen i Rogaland.

Når noen passer på i alt 70 barn, må de være underlagt barnehageloven, mener Wyller. Ifølge henne har Tunnelen forsøkt å unngå dette ved å gjøre organisatoriske endringer som ikke er reelle.

Mandag var sju av Tunnelens ansatte på tur med trettifem barn. De fleste var i alderen tre til seks år, noen få var under tre år gamle. En av dem, Sander Stapnes (2), druknet da han ble gjenglemt ved et vann.

Brøt reglene

Skolesjefen i Eigersund har lenge forsøkt å få Tunnelen til å bli barnehage, men eieren har nektet. I barnehager må man ha pedagoger med førskoleutdanning, noe ingen i Tunnelen har. En barnehage må oppfylle en rekke andre krav, også når det gjelder sikkerhet.

I barnehager er det vanlig at hver ansatt får ansvar for navngitte barn når man er på tur. Da Tunnelen var på utflukt, hadde alle ansvar for alle. Ifølge politiet ble toåringen glemt under en uoversiktlig hjemtransport med åtte privatbiler.

For fem uker siden vurderte skolesjef Kåre Ingvar Helland å stenge virksomheten.

- Men vi vurderte ikke situasjonen som så dramatisk at det var nødvendig, sier Helland.

Driver lovlig

Rolf Magne Skogen, en Ap-politiker som selv har barn i Tunnelen, er talsmann for barnepasserne i situasjonen som er oppstått. Han avviser at det er ulovlig mange barn i Tunnelen, ettersom mange bare er der kort tid av gangen.

- Blir ungene tatt like godt vare på hos dere som i en barnehage?

- Ja. Uhell skjer over alt, sier Rolf Magne Skogen.

leiv.gunnar.lie@dagbladet.no