- Ulovlig etter nye EU-regler å avvikle private sykehjem

NHO reagerer overfor det nye byrådet i Oslo.

 ULOVLIG ETTER NYE EU-REGLER ?  Oslos nye helsebyråd Inga Marte Thorkildsen får nye betenkninger på bordet fra NHO om lovligheten av å begrense private helseaktører. Foto: Stein J. Bjørge, Aftenposten/NRK Scanpix.
ULOVLIG ETTER NYE EU-REGLER ? Oslos nye helsebyråd Inga Marte Thorkildsen får nye betenkninger på bordet fra NHO om lovligheten av å begrense private helseaktører. Foto: Stein J. Bjørge, Aftenposten/NRK Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye Oslo-byrådets løfte om å avvikle kommersiell drift av sykehjem er i strid med nye EU-regler, hevder NHO.

Det rødgrønne byrådet lover at ingen kommersielle selskaper skal få drive sykehjem når dagens kontrakter går ut. Ideelle organisasjoner er derimot velkomne til å drive sykehjem på oppdrag fra kommunen, skriver NRK.

Dette er mulig under dagens regelverk, men når EUs anskaffelsesdirektiv trer i kraft neste år, kan dette endre seg.

- Direktivet gir ikke anledning til å favorisere noen på grunn av eierskap. Kommunene kan ikke si at de kun skal ha ideelle, sier direktør for næringspolitikk i NHO service, Dag Ekelberg, som mener det er stor sjanse for at det nye direktivet fører til rettslige runder.

Rødt mener dagens system fører til at kommersielle selskaper «stikker av» med overskudd som heller skulle vært brukt på kommunens innbyggere.

- Men det ønsker ikke NHO Service å snakke om. Derfor prøver de i stedet å gjøre dette til en debatt om juss, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

(NTB).