Ulovlig fiske

Hver sjette torsk som fiskes i Barentshavet, fiskes ulovlig. Mangelfulle krav til merking gjør det enkelt å selge ulovlig fisk, mener Fiskeridirektoratet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeridirektoratet har beregnet at russerne fisker cirka 100.000 tonn torsk i året mer enn de har kvoter til i Barentshavet. Overfisket betyr at det fiskes 20 prosent mer enn forskerne mener er forsvarlig på det som i dag er verdens største torskebestand.

- Så lenge vi ikke har et bedre internasjonalt kontrollsamarbeid så er muligheten til å fiske svart til stede, sier leder for kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet, Einar Ellingsen, til Bergens Tidende.

Krav om opphavsmerking for fisk, som for enkelte andre produkter, ville gjort kontrollen lettere.

- Vi er veldig interessert å få på plass en effektiv sporing på fisk. Det vil gi oss en helt annen mulighet til å føre kontroll, sier Ellingsen.

Rådgiver Maren Esmark i Verdens Villmarksfond (WWF) kaller norsk fiskerinæring en sinke når det gjelder å gi forbrukerne skikkelig informasjon om fisken de kjøper:

- Hvilken båt, hvor den er fisket, hvor den er levert og hvordan den er behandlet. Dette er fullt mulig, det gjøres på frukt for eksempel, sier Esmark til Bergens Tidende.

(NTB)