Ulovlig innvandring øker

Mens antall asylsøkere går ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (ANB): Samtidig som antall asylsøkere som kommer til Norge fortsetter å falle, øker den ulovlige innvandringen både her og i Europa.

Det bekrefter direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Trygve G. Nordby, overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Torsdag la UDI frem en oversikt over innvandringen til Norge i første halvår i år.

Færre asylsøkere, flere illegale

Nordby mener en av årsakene til at færre nå søker asyl er at tettere europeisk samarbeid gjør det vanskelig å reise videre dersom man allerede har fått et avslag.

– Før kunne agenter si til folk som ønsket å komme inn i Europa at dersom ett land avslo søknaden var det bare å prøve på nytt i neste land. Den muligheten forsvant med Dublin-konvensjonen og det nye felles fingeravtrykksregisteret, sier han.

Nordby tror mange av dem som før reiste Europa rundt på asyljakt heller velger ulovlig opphold som en løsning. Nøyaktig hvor mange dette gjelder, er vanskelig å si

– Å komme med et separat anslag for Norge vil bare bli spekulasjoner, men i Europa er dette snakk om flere millioner mennesker. I tillegg til at dette er en sak for hvert enkelt land, er det også noe EU vil ta opp.

Asyl virker

Til tross for at færre søker, er det omtrent like mange som får innvilget asyl eller annen beskyttelse. Nordby mener det er et tegn på at asylinstituttet fungerer etter hensikten.

– Dette viser jo tydelig at mange av dem som kom da det toppet seg på begynnelsen av 2000-tallet hadde ubegrunnede søknader, forklarer UDI-direktøren.

Han legger også til at færre konflikter i Europas nærområder og bedre og raskere saksbehandling er medvirkende årsaker til nedgangen.

Færre søknader bidrar til at behandlingstiden reduseres. Dette fører igjen til at antall saker som mangler vedtak er sunket jevnt de siste årene, fra drøyt 9.000 i slutten av 2003 til under 3.000 saker i dag.

Jobb og familie

Asylsøkerne utgjør uansett kun en liten del av dem som søker opphold i Norge. De fleste kommer for å jobbe eller være sammen med familien. I forbindelse med den nye utlendingsloven som skal behandles i Stortinget til neste år, etterlyser Nordby mer fleksible ordninger for utlendinger som ønsker å jobbe i Norge.

Når det gjelder familieinnvandringen, omfatter den både personer som søker gjenforening med familiemedlemmer som har etablert seg i Norge og utlendinger som gifter seg med norske statsborgere.

– Det mange ikke er klar over, er at hele 40 prosent av dem som kom til Norge i første halvår, flyttet hit for å være sammen med en norsk eller nordisk borger, forteller Nordby.

TRYGVE NORDBY: - Færre søker asyl, og flere kommer til landet illegalt, sier Nordby, leder for Utlendingsdirektoratet.
BEDT OM Å GÅ: Tre asylsøkere blir bedt om å forlate Oslo domkirke, der de ønsket å søke kirkeasyl. De tre skal være fra Libya, og de skal ha fått avslag på asylsøknadene sine i desember i fjor.