- Ulovlig knebling av lærere

Lærere ved Haugerud skole i Oslo instrueres til ikke å snakke negativt om skoleledelsen eller skolepolitikk. Munnkurven er ulovlig, mener ledende offentlighetsjurister.

- ULOVLIG: Reglene som er formulert i Powerpoint-presentasjonen «Standarder for den profesjonelle lærer på Haugerud skole» er ulovlige, mener juristene Anine Kierulf og Jon Wessel-Aas.
- ULOVLIG: Reglene som er formulert i Powerpoint-presentasjonen «Standarder for den profesjonelle lærer på Haugerud skole» er ulovlige, mener juristene Anine Kierulf og Jon Wessel-Aas. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Instruksen til lærerne framgår i et dokument fra 2013, som ble revidert før skolestart inneværende skoleår.

Tittelen på Powerpoint-presentasjonen er «Standarder for den profesjonelle lærer på Haugerud skole»

Under «Delområde: Lojal», heter det:

• Du snakker aldri negativt om elever, foresatte, kolleger eller ledelse

• Du kan være uenig innad, men utad står du fjellstøtt på det vi er enige om

• Du forstår at vi jobber i et politisk system hvor vi har som oppgave å gjennomføre samfunnets bestilling. Vil du påvirke gjør du det igjennom stemmeseddelen.

- Autoritært vissvass - Den er helt på trynet. Dette er ikke lov, det er i strid med både grunnloven og menneskerettighetene. Den rammer alt for mange ytringer, sier Anine Kierulf, forsker ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

- Jeg vet ikke hvordan den brukes, men som et signal fra ledelsen til arbeidstaker går de lenger enn det loven tillater, sier Kierulf.

- Det er en blanding av new Public Management-språk som ender opp i autoritært vissvass. Det var antakelig ikke ment sånn, men det griper sterkt inn i arbeidstakernes rettigheter, sier Kierulf.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer