Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ulovlig kreftbehandling må slås hardt ned på

Den beryktede ekslegen Ryke Geerd Hamer (75) har i tre år vært aktiv i Norge. Først nå reagerer myndighetene, og ønsker tips i saken.

I TILFLUKT I NORGE: Ekslegen Ryke Geerd Hamer (75, t.v.) kom til Norge sommeren 2007 etter å ha flyttet fra land til land i kjølvannet av bråket rundt behandlingen hans. Her prøver Dagbladet å intervjue ham sist fredag, inne på advokat Erik Bryn Tvedts kontor i Sandefjord. T.h. Hamers spanske samboer, som skulle filme den etter hvert avbrutte seansen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
I TILFLUKT I NORGE: Ekslegen Ryke Geerd Hamer (75, t.v.) kom til Norge sommeren 2007 etter å ha flyttet fra land til land i kjølvannet av bråket rundt behandlingen hans. Her prøver Dagbladet å intervjue ham sist fredag, inne på advokat Erik Bryn Tvedts kontor i Sandefjord. T.h. Hamers spanske samboer, som skulle filme den etter hvert avbrutte seansen. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Tidligere artikler i serien:

Falsk kreftlege behandler pasienter i Norge

Norske Terje (54): «Hamer ble min søsters død»

(Dagbladet): Dagbladet har de siste dagene fortalt om hvordan den beryktede tyske ekslegen Ryke Geerd Hamer (75) ulovlig behandler kreftpasienter i og fra sin bolig i Sandefjord.

Hamer, som mistet legelisensen i 1986, er gjentatte ganger dømt for feilbehandling fordi han bl.a. diagnostiserer kreftsyke som friske og får dem til å slutte med skolemedisinsk behandling, gjerne med en smertefull død som resultat for pasienten.

Tolvåring døde Så vel i Norge som i utlandet er det en rekke pårørende som anklager ekslegen og høyreekstremisten for å være ansvarlig for at deres kjære døde som følge av hans behandlingsmetode. I Tyskland pågår en etterforskning av ham etter at ei tolvårig jente døde sist nyttårsaften, etter å ha blitt erklært som frisk uten noensinne å ha møtt «legen».

Hamer kom til Norge sommeren 2007 etter å ha flyttet fra land til land i kjølvannet av bråket rundt metodene hans, og opprettet allerede på nyåret 2008 sitt «Universitet Sandefjord», som er kontaktflaten mellom ham og pasienter som enten oppsøker ham hjemme i Sandefjord - eller får diagnose og behandling via telefon og e-post.

KRITISK: Bent Høie (H), leder for Stortingets helse- og omsorgskomité, er sterkt kritisk til at en uatuorisert lege har fått drive ulovlig kreftbehandling i Norge i årevis. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
KRITISK: Bent Høie (H), leder for Stortingets helse- og omsorgskomité, er sterkt kritisk til at en uatuorisert lege har fått drive ulovlig kreftbehandling i Norge i årevis. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX Vis mer

Først etter at reportere for det tyske TV-programmet Report München oppsøkte ham i Sandefjord for to uker siden, er en prosess i gang for eventuelt å opprette en politisak mot ham.

- Farlig Bent Høie (H), leder av Stortingets helse- og omsorgskomité, kjenner ikke til saken før Dagbladet tar kontakt med ham og opplyser at vi kan bevise at Hamer driver ulovlig kreftbehandling i Norge.

- Hvis dette stemmer, er det en farlig praksis og åpenbart noe politiet må gripe fatt i; denne typen ulovligheter må slås hardt ned på - og burde vært slått ned på tidligere, sier Høie til Dagbladet.

Hamers tilstedeværelse i Norge har vært behørig omtalt i norske medier tidligere, ikke minst fordi han for to år siden prøvde å få legelisens i Norge, men mislyktes i alle rettsinstanser.

I lys av dette synes Høie det har tatt besynderlig lang tid før saken har havnet på myndighetenes bord.

- Hvis Fylkeslegen har visst om dette på et tidligere tidspunkt, burde det vært gitt beskjed til sentrale helsemyndigheter.

BLE ERKLÆRT FRISK AV HAMER - DØDE: Tolv år gamle Susanne Rehklau fra Bayern ble erklært frisk av Hamer, som diagnostiserte den kreftsyke jenta uten noensinne å treffe henne. Sist nyttårsaften døde hun en smertefull død, og Hamer og foreldrene er nå under etterforskning av tysk politi. Foto: PRIVAT
BLE ERKLÆRT FRISK AV HAMER - DØDE: Tolv år gamle Susanne Rehklau fra Bayern ble erklært frisk av Hamer, som diagnostiserte den kreftsyke jenta uten noensinne å treffe henne. Sist nyttårsaften døde hun en smertefull død, og Hamer og foreldrene er nå under etterforskning av tysk politi. Foto: PRIVAT Vis mer

- Hva kan eventuelt helse- og omsorgskomiteen gjøre for å få fortgang i saken?

- Nå får saken først gå sin gang i Helsetilsynet, så får vi se om politiet griper fatt i den. Hvis så ikke skjer, kan komiteen eventuelt stille helseministeren til ansvar og kreve politietterforskning, sier komitéleder Høie.

Sendte brev Fylkeslege i Vestfold, Svein Lie, opplyser at han for to uker siden sendte en anmodning til Helsetilsynet om at Hamer-saken blir vurdert og oversendt politiet.

Reaksjonen kom umiddelbart etter at bayersk TV var i byen i anledning ei tolvårig jente som hadde stukket av fra kreftbehandling i Tyskland med sin mor, for å la seg behandle av Hamer i Sandefjord.

- Hvorfor skjedde ikke dette tidligere, når Hamers tilstedeværelse lenge har vært kjent?

- Jeg kjente til Hamer fra rettssakene for to år siden, men hadde faktisk ikke hørt om at han har drevet behandling i Norge, før det tyske TV-teamet opplyste meg om at tolvåringen var kommet til Sandefjord, sier Lie til Dagbladet.

MELDTE FRA ETTER INTERVJU: Svein Lie, fylkeslege i Vestfold, har sendt brev til Helsetilsynet der han ber om at Hamer blir politietterforsket. Det skjedde etter at han for to uker siden ble intervjuet av tysk TV, som informerte ham om at ei tolvårig tysk jente befant seg under behandling hos Hamer i Sandefjord. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
MELDTE FRA ETTER INTERVJU: Svein Lie, fylkeslege i Vestfold, har sendt brev til Helsetilsynet der han ber om at Hamer blir politietterforsket. Det skjedde etter at han for to uker siden ble intervjuet av tysk TV, som informerte ham om at ei tolvårig tysk jente befant seg under behandling hos Hamer i Sandefjord. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Hamers tidligere virksomhet er behørig omtalt. Burde ikke det vært grunnlag for å gå ham nærmere etter i sømmene da det ble kjent at han var flyttet til Norge?

- Fylkeslegen har bare oppsynsansvar for autorisert helsepersonell. Hamer er jo ikke det, dermed har han heller ikke figurert hos oss, svarer fylkeslegen.

Vil ha tips Da Dagbladet snakket med ham forrige gang, advarte Lie folk mot å la seg behandle av Hamer. Nå understreker fylkeslegen at han gjerne vil ha tips fra folk som kan ha blitt behandlet av 75-åringen.

- Dette må vi ta fatt i, konstaterer fylkeslegen.

Saken ligger nå til behandling hos Statens helsetilsyn, som skal undersøket om det er grunnlag for å anmode om straffesak mot Hamer. I tirsdagens artikkel uttalte Anne Myhr, fagsjef i Helsetilsynet, at tilsynet «ikke vil stille seg i veien» for en politisak, men at det er usikkert når en sak eventuelt kan opprettes.

Ikke politisak Ole Bjørn Sakrisvold, visepolitimester i Vestfold politidistrikt, opplyser at han av Fylkeslegen og Helsetilsynet er orientert om at en anmodning om etterforskning mot Hamer kan være i gjære.

- Nå avventer vi tilsynets vurdering - og kommer de til at de ønsker en politisak, burde det gå ganske raskt å sette i gang. Det er åpenbart vårt ansvar å undersøke saken hvis Hamer driver ulovlig kreftbehandling, sier Sakrisvold til Dagbladet.

Han gjør imidlertid oppmerksom på at skulle det dukke opp nye opplysninger i saken, kan prosessen gå langt fortere.

- Det kan f.eks. være en anmeldelse. Da kan vi opprette sak umiddelbart, sier visepolitimesteren.

Kripos, ved informasjonsrådgiver Karianne Mogård, opplyser at de ikke er blitt kontaktet av tyske myndigheter i anledning etterforskningen av Hamer.

Fylkelegen i Vestfold kan kontaktes på nr. 333 71 000, Vestfold politidistrikt kan kontaktes på nr. 333 444 00.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling