Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ulovlig lege-flom knekker utkantene

TROMSØ (Dagbladet): Sykehus og kommuner i Sør-Norge oppretter hundrevis av ulovlige legestillinger - mens utkantene sliter med tidenes mest alvorlige legemangel. - Dette er illojalt, ansvarsløst og en provokasjon mot Nord-Norge, sier kommuneoverlege Lars Nesje i Salangen i Troms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkeslege Eyvind Straume i Finnmark opplyser til Dagbladet at 38 prosent av legestillingene i fylket står uten fast personale. For halvannet år siden var tallet bare seks prosent.

Imens har legemarkedet eksplodert sørpå. Virkemidlene for å fordele legedekningen rettferdig mellom Kirkenes og Lindesnes har kollapset fullstendig.

- De store og sterke sykehusene har tatt seg til rette på bekostning av utkantene, fastslår fylkeslege Straume.

Utvalget for legestillinger skal godkjenne alle nye lege- stillinger. I Sosialdepartementet får Dagbladet opplyst at 427 stillinger i Sør-Norge er etablert ulovlig, det vil si at de ikke er godkjent av utvalget.

Uten pisk og gulrot

Formann Lars Nesje i Troms legeforening mener antallet ulovlige legestillinger er mellom 500 og 1000.

Det har vært mulig fordi Utvalget for legestillinger ikke har virkemidler for å straffe dem som omgår regelverket og pøser på med nye legestillinger mens utkantene lider.
- Det er like lett som å kjøre i 100 km/t i 80-sonen der det ikke er fartskontroller, påpeker kommuneoverlege Nesje.

- Utkantene har verken pisk eller gulrot, derfor blir vi tapere og tilskuere til den voldsomme veksten av nye legestillinger sørpå, framholder fylkeslege Straume.

Legetjenesten i Nord-Norge humper og går ved hjelp av svindyre vikarer. Utenlandske leger jobber i et par uker. Sykehus nordpå betaler opp til 2,5 millioner for en legespesialist i året.

- Vi er fortvilt, og må konstatere at vi bare greier å dekke øyeblikkelig hjelp. Legefordelingsutvalget har sovet, markedet er så mye raskere enn regelverket, sier Straume.

Den sterkestes rett

Rådgiver Jens Eskerud i Sosial- og helsedepartementet sier til Dagbladet at departementet lenge har vært bekymret over den manglende lojaliteten overfor avtaleverket.

- Avtalen er det beste virkemidlet vi har for å sikre en rettferdig legefordeling, og alle er forpliktet til å etterleve intensjonen i avtalen.

- Men sykehus og kommuner kan jo omgå reglene uten at det får konsekvenser?

- Systemet har ikke fungert så godt som ønskelig. Men vi kan ikke se noe alternativ som hadde vært bedre. Dette er en variant av den sterkestes rett, det er rått parti for en liten utkantkommune å kjempe mot Ullevål sykehus, medgir Eskerud overfor Dagbladet.

Formann Lars Nesje i Troms legeforening krever at denne saken får en politisk behandling så raskt som mulig.

- De ulovlige stillingene er opprettet for å bli, legene kan ikke sies opp. Men hvordan kunne det skje? Nå må det settes inn kostbare tiltak for å sikre legedekningen også i Nord-Norge, mener Nesje.

OPPRØRT: - Opprettelsen av 500-1000 ulovlige legestillinger i Sør-Norge er illojalt, ansvarsløst og en provokasjon mot Nord-Norge, sier kommunelege Lars Nesje i Salangen.
Hele Norges coronakart