- Ulovlig med svartelisting

Flere dagligvareforretninger i Oslo plukker ut bilder av enkelte mistenkelige kunder fra overvåkingskameraer, og henger dem på bakrommet. - Slike svartelister er forkastelige og ulovlige, sier informasjonssjef Hege Njaa Rygh i Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går om det stadig økende problemet med eldre kvinner som er butikknaskere. En dagligvareforretning på Majorstua har tatt i bruk kamera og tar bilder av tyvene.

Dagbladet vet at også flere andre dagligvareforretninger plukker ut bilder fra overvåkingskameraer, og printer ut bilder av mistenkelige kunder. Bildene henges opp på bakrommet i butikkene.

Advarer andre

- Vi anmelder ikke alltid små tyverier i butikkene, men synes det er viktig å unngå det. Derfor printer vi ut portrettbilder av enkelte kunder som nasker, for å nekte dem adgang i butikken, sier daglig leder ved en dagligvareforretning i Oslo sentrum. Butikken vil verken stå fram med navn eller bilde. Men den daglige lederen legger til:

- Dersom det er noen som nasker i butikken vår, sender vi bildene av vedkommende til andre forretninger også, slik at de er advart.

Datatilsynet raser mot bruken av overvåkingssystemer på denne måten.

Lovbrudd

- Dette er et alvorlig brudd på personopplysningsloven, sier Hege Njaa Rygh i Datatilsynet. Hun opplyser at forretningene bare har tilgang på videoovervåkingen i sju døgn. Deretter skal all informasjon enten oversendes til politiet eller slettes.

- Butikken kan ikke påta seg en politirolle, og disponere bilder av enkelte kunder på så fri måte, sier Njaa Rygh, som mener slik oppførsel er frekk, og meget alvorlig. I år har Datatilsynet hatt 20 kontroller i ulike butikker i Oslo for å sjekke bruken av overvåkingssystemer.

- 60 prosent av disse hadde misbrukt overvåkingskameraene på en eller annen måte, sier Njaa Rygh.

Hun sier de vil vurdere politianmeldelse av butikken som printer ut bilder av kundene.