Ulovlig mobil-salg til barn

Foreldrene til Sindre ble rasende da de oppdaget at 11-åringen hadde kjøpt seg mobiltelefon på Rimi. Det er ulovlig å selge mobiltelefoner til barn, hevder Forbrukerrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sindre (11) ville så gjerne ha en mobiltelefon som de andre kameratene. Derfor gikk han til Rimi for å kjøpe en, enda han ikke fikk lov av foreldrene. En måned senere oppdaget foreldrene at sønnen hadde kjøpt en mobiltelefon med kontantkort. Hege og Roger Pedersen gikk til Rimi i Alta for å levere telefonen tilbake og få igjen sønnens penger. Men der ble de avvist.

- Dette er en prinsippsak. Selvsagt hviler det et ansvar på oss foreldre for å sørge for at barna ikke foretar slik handel. Men vi mener det vel så mye er en alvorlig sak for handelsstanden, sier Hege Pedersen til avisa Nordlys.

Ulovlig salg

Foreldrene til Sindre mener det ikke er lov å selge mobiltelefoner til så unge barn. Forbrukerrådet i Troms støtter dem.

- Barn under 15 år er umyndige og kan ikke inngå såkalt rettshandel. Handelen er i så fall utelukkende selgers ansvar, og et kjøp av hva det enn måtte være er å regne som ugyldig dersom det forlanges omgjort av foreldrene, sier Lisbeth Trollvik ved Forbrukerrådet til Nordlys.

Hovedpersonen selv, Sindre, ble ikke spurt om alder i butikken.

- Ingen spør om slikt. Nesten alle jeg kjenner har egen mobiltelefon. Jeg hadde så fryktelig lyst på en, men angra meg litt etterpå, innrømmer 11-åringen.

I MÅLGRUPPA: Barn er den nye satsingsgruppa til mobilprodusentene. Telia selger allerede en «barnemodell».