- Ulovlig opphold skal vi ikke ha. Da skal de ut.

Jens Stoltenberg svarer om asylpolitikk med bakgrunn i Maria Amelie-saken.

SVARER NÅ: På spørsmål om innvandrings- og asylpolitikken. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SVARER NÅ: På spørsmål om innvandrings- og asylpolitikken. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg er nå i Stortinget for å svare på spørsmål om innvandrings- og asylpolikken i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag, med bakgrunn i Maria Amelie-saken.

Se overføringen på Stortingets nett-tv her.

Stoltenbergs budskap er likhet for loven, at systemet er rettferdig og at ulovlige innvandrere skal ut.

- Det skal ikke lønne seg å oppholde seg her ulovlig, sier Stoltenberg.

Stoltenberg kommer ikke med noe som tilsier at reglene endres for at Maria Amelie skal slippe utvisningsvedtak og få komme kjapt tilbake til Norge.

Frp skryter av Ap
Frps Per Sandberg skryter av Ap og Stoltenberg for en streng innvandringspolitikk, og vil gjøre det vanskeligere å oppholde seg ulovlig i Norge.

- De siste ukene har avslørt at det finnes store mangler i utlendingeloven. Man ser at man med falsk id kan ta utdanning på høyt nivå, få trygd og man registerern en omfattende motarbeidelse av norsk innvandringspolitikk. Man har slettes ikke konktroll med asylmottak, det kommer asylanter med falsk identitet og asylanter forsvinner. Innvandringspolitikken er helt uten kontroll, sier han.

- Denne regjeringens politikk har to prinsipper, vi skal gi beskyttelse, og gi indiviudell behandling. I den aktuelle saken har nettopp dette vært gjenstand for omfattende vurdering. I tillegg er saken prøvd ved en norsk tingrett. Finnes det sterke humanitære grunner og oppfyller man kravene, så skal man få bli, hvis ikke må man reise ut. Det aller beste er at de reiser ut frivillig. Men det er mange som ikke gjør det. Det viktigste er at vi lykkes med returpolitikken, svarer Stoltenberg.

Frp ønsker innvandringsforlik med Ap, men Stoltenberg avviser dette.

- De skal ut
Michael Tetzschner fra Høyre spør:
- Skal ikke statsministeren stille opp for enkeltmennesket? - Vi stiller opp for enkeltmennesket, derfor må vi ha en rettferdig system. Jeg synes at Erna Solberg var veldig tydelig på at hun ikke ønsket å gå inn i enkeltsaker. Jeg ønsker heller ikke å gjøre det, sier Stoltenberg.

På spørsmål om hva Jens Stoltenberg vil gjøre for papirløse, svarer han:

- Ulovlig opphold skal vi ikke ha. Da skal de sendes ut. Hele poenget er at når man har fått avslag, skal man sendes ut.

Krfs Dagfinn Høybråten er kritisk.

- Stoltenberg har gjort seg til talsmann for at innvandringspolitikken skal være streng, men rettferdig. Jeg tror vi får en streng men ikke rettferdig innvandringspolitikk. Statsministeren gjør det til et poeng å stå opp for regelverket, det er en viktig oppgave, men det er forskjell på å være prinsippfast og å drive prinsipprytteri. Det er reist grunnleggende kritikk om måten systemet konkretiserer det politisk bestemte regelverket på. Jeg vil vite hva statsministeren har tenkt å gjøre i forhold til endringer i regelverket.

- Vi vil komme tilbake til justeringer når det gjelder barn på flukt. Vi skal ha en streng, ryddig og ordentlig behandling. Men det vi er opptatt av er at når et vedtak fattes, så skal det overholdes. Det er mange konkrete enkeltskjebner, men det er jo derfor vi har et system, svarer Jens Stoltenberg.

- Det politiet gjør er å håndheve de lovene Stortinget har vedtatt. Det har det vært bred politisk enighet om. Det Stortinget har gjort er at det har åpnet opp for mer arbeidsinnvandring, og strammet inn i asylpolitikken. Det er jeg også opptatt av å formidle i denne saken.

Sammenlignes med Berlusconi
Høybråten presiserer at han spurte om regjeringen vil endre regelverket, og at han har fulgt dagens spørretime med undring.

- Statsministeren ble skamrøst av Frp for sin innvandringspolitikk. Han så ikke ut til å skjems av det, sier Høybråten.

- Jeg vil aldri slutte å undres over hva man greier å tolke ut av mitt kroppspråk, svarer Stoltenberg.

Venstres Trine Skei Grande kritiserer Ap og Stoltenberg for å legge seg «lengre til Høyre enn Berlusconi» i innvandringspolitikken.

Tetzschner fra Høyre spør om Stoltenberg synes det er greit at fem politifolk pågrep «en fredelig kvinne». Det svarer ikke Stoltenberg på.

- Er det noe galt med retningslinjene så omgjør vi dem. Men da gjør vi det slik at det omfatter alle, ikke enkeltmennesker, svarer statsministeren.

Dagbladet følger saken.

STERKT KRITISK: Venstreleder Trine Skei Grande mener at Jens Stoltenberg er lengre til Høyre enn Italias Silvio Berlusconi i innvandringspolitikken. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
STERKT KRITISK: Venstreleder Trine Skei Grande mener at Jens Stoltenberg er lengre til Høyre enn Italias Silvio Berlusconi i innvandringspolitikken. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer