Cannabissak i retten

Ulovlig ransaking - får
ikke bruke bevis

Cannabisplantene politiet beslagla kan ikke brukes som bevis mot den tiltalte mannen fordi ransakingen av boligen hans var ulovlig, har lagmannsretten bestemt.

DISKUTERTE MED FORSVARER: Mannen i 40-årene (t.v) ønsker ikke å stå fram med navn, men mener det er viktig at hans historie kommer fram for at andre ikke skal måtte oppleve det samme som ham. Her med hans forsvarer Wahid Shah under hovedforhandlingene i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Dagbladet
DISKUTERTE MED FORSVARER: Mannen i 40-årene (t.v) ønsker ikke å stå fram med navn, men mener det er viktig at hans historie kommer fram for at andre ikke skal måtte oppleve det samme som ham. Her med hans forsvarer Wahid Shah under hovedforhandlingene i Borgarting lagmannsrett torsdag. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BORGARTING LAGMANNSRETT (Dagbladet) Kan man bruke bevis som er innhentet etter ulovlige ransakinger?

Nei, mener Borgarting lagmannsrett, som torsdag behandlet ankesaken mot mannen i 40-åra.

Beslutningen kom midt i hovedforhandlingen, og gjorde at saken tok en uvanlig vending. Nå mener også påtalemyndigheten at han må frikjennes for tre av postene han var dømt for - mer om det lenger ned i artikkelen.

Mannen ble i tingretten dømt for å ha kjørt i beruset tilstand, for ulovlig å ha innført cannabisfrø og dyrket 14 cannabisplanter hjemme hos seg selv.

BLE ULOVLIG RANSAKET: Ransakingen av boligen til mannen i 40-åra var ulovlig, mener Borgarting lagmannsrett. Foto: Annika Byrde / Dagbladet
BLE ULOVLIG RANSAKET: Ransakingen av boligen til mannen i 40-åra var ulovlig, mener Borgarting lagmannsrett. Foto: Annika Byrde / Dagbladet Vis mer

Mannen har ikke vært mistenkt for salg. Han forklarer at han bestilte frøene fordi pandemien gjorde det vanskelig å reise til Nederland og lovlig hente det på resept, slik han hadde gjort tidligere.

Beslaget ble gjort i september 2020, da en politipatrulje bestemte seg for å følge etter mannens bil hjem til hans bolig i Asker.

Politiet gjennomførte en tegn og symptomer-test, som de mente viste at mannen var ruset. I tillegg fortalte han at han var medisinsk bruker av cannabis, og hadde røyket kvelden i forveien.

Da besluttet en av politibetjentene å ransake mannen og de to bilene hans, uten at det ble gjort funn. Deretter ransaket de hjemmet hans, hvor de fant cannabisplantene.

Ba ikke om å se resept

Mannens forsvarer, Wahid Shah, sto fast ved at ransakingen av boligen var ulovlig og tok til orde for at beslaget ikke kunne brukes som bevis i saken. Det er altså et flertall av dommerne i lagmannsretten enig i.

Både fordi politibetjenten ikke undersøkte om den tiltalte mannen hadde resept som dokumenterte at han hadde lovlig tilgang til cannabis, men også fordi det ikke ble gjort funn da de ransakte hans person og bil.

- Informasjonsgrunnlaget tilsa ikke at det var tilstrekkelig sterk grunn til å gå til det skrittet å ransake hans bolig. Flertallet og mindretallet mener at politibetjenten ikke hadde formell hjemmel til selv å beslutte ransaking, og at det ikke forelå fersk gjerning eller ferske spor, sa konstituert lagdommer Ingvild Bruce etter at spørsmålet hadde blitt diskutert på bakrommet i nærmere to timer.

- Sterk krenkelse

Et flertall på fire av dommerne mener at politibetjenten både kunne og burde ha kontaktet jourhavende jurist for å avklare hvorvidt de hadde lov til å gjennomføre ransakingen.

- Når det foreligger både en materiell og prosessuell hjemmelsmangel er det en så sterk krenkelse av tiltaltes rettigheter at bevisene ikke bør tillates ført, sa Bruce.

Mindretallet av dommerne mente på sin side at verken rettspraksis eller loven gir grunnlag for å avskjære bevisene i saken. De la vekt på at utgangspunktet er at også ulovlig ervervede bevis skal kunne føres.

- Fikk ikke ført de sentrale bevisene

Vanligvis blir spørsmål om bevisavskjæring behandlet i et saksforberedende møte i forkant av hovedforhandlingene, forklarer Karlsdottir.

At det ikke skjedde i denne saken satte henne i en vanskelig posisjon.

- Da fikk jeg ikke ført de sentrale bevisene som viser hva slags stoff det dreier seg om, hvor mye det var snakk om og hvor det ble funnet. Da har jeg ikke oppfylt bevisbyrden vi har, og derfor er det riktig av meg å nedlegge påstand om frifinnelse når jeg ikke har bevis for domfellelse.

UENIG: Aktor Hulda Karlsdottir er ikke enig i flertallet av dommernes vurdering av om bevisene i saken kunne brukes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / POOL
UENIG: Aktor Hulda Karlsdottir er ikke enig i flertallet av dommernes vurdering av om bevisene i saken kunne brukes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / POOL Vis mer

Karlsdottir står imidlertid fast ved at hun er helt uenig i flertallet av dommernes syn på bevisavskjæringen.

- De anvender normen feil. Selv om man finner feil ved bevisinnhentingen, er det ikke grunnlag for ikke å legge dem fram, sier hun.

Aktor sier hun vil gå gjennom argumentene som vil fremgå av kjennelsen, men at de «nesten ikke kommer unna å anke avgjørelsen».

Karlsdottir mener fortsatt at delen av tingrettens dom som gjelder kjøring i ruspåvirket kjøring må opprettholdes.

Forsvarer: - Stor prinsipiell betydning

- Denne saken har stor prinsipiell betydning, og det er veldig positivt at lagmannsretten nå setter to streker under svaret, sier forsvareren til Dagbladet.

FORSVARER: Advokat Wahid Shah i Advokatsamarbeidet Sjødin Meling & Co. Foto: Oda Ording / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Wahid Shah i Advokatsamarbeidet Sjødin Meling & Co. Foto: Oda Ording / Dagbladet Vis mer

- Vårt syn er at det aldri skulle ha blitt ransaket, verken person eller bil, og i alle fall ikke hus, da tiltalte fortalte politiet at han har resepter. Politiet burde ha sjekket reseptene før de foretok seg noe annet, og de burde dessuten ha snakket med jourhavende jurist før de på egenhånd besluttet å ransake, fortsetter han.

Han peker på at jourhavende jurist er tilgjengelig for politiet døgnet rundt når denne typen spørsmål dukker opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer