- Ulovlig razzia

TRONDHEIM (Dagbladet): - Narkorazziaen mot lektor Knut Schröder var ulovlig, sier advokat Janne Kristiansen. Også suspensjonen av lektoren var ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen om ransaking i Schrøders hjem ble utferdiget etter ordre av politifullmektig Anne Benberg søndag 24. mai. Klokka 20 dagen etter banket politiet, for anledningen forsterket med narkohund, på døra, og Schrøder åpnet. Benberg vil ikke uttale seg om saken.

Leder i Den norske advokatforenings utvalg for strafferett og -prosess, Janne Kristiansen, sier at uten vedkommendes skriftlige samtykke kan razzia bare foretas etter beslutning av retten, når dette er mulig.
- I dette tilfellet gikk det altså en hel rettsdag uten at politiet gikk til forhørsretten med begjæring om en rettslig kjennelse for ransaking. At det ikke ble gjort, finner jeg ubegripelig og i strid med straffeprosessloven. Handlemåten betyr at politiet mandag kveld ikke lenger kan påberope seg såkalte ferske spor, altså bevisforspillelse, slik det er gjort av politiet, sier Kristiansen.

Feil suspensjon

Schrøders forsvarer, advokat Christian Wiig, sier at politiet må være meget forsiktige før de aksjonerer på denne måten.

- En razzia er en meget stor påkjenning for siktede og hans nærmeste, sier Wiig.
Samtidig er det klart at suspensjonen av Schrøder, som var en direkte konsekvens av politiaksjonen, var ulovlig. Gunnar Wibe i Lærerforbundet i Sør-Trøndelag sier at vedtaket ble fattet av feil organ.

- Suspensjonen var dermed ugyldig. Vedtaket skulle vært tatt av Administrasjonsutvalget for lærere i kommunen, som er et politisk organ. Det skjedde aldri, sier Wibe.

Schrøder sier til Dagbladet at han er glad for at suspensjonen er opphevet.

- Jeg føler at jeg har vært utsatt for en heksejakt. Det må jeg få lov til å hevde, uten dermed å bli anklaget for å være paranoid, sier han.

Kvart gram

I vår ble Schrøder fratatt retten til å ha såkalt ANT-undervisning - om alkohol, tobakk og narkotika - på grunn av sine uttalelser om hasj. To dager etter at politiet banket på døra, ble han suspendert.

Schrøder er siktet for salg av hasj. Han har bare erkjent bruk og oppbevaring. Politiet skal ha funnet anslagsvis et kvart gram av et stoff, som nå er til analyse hos Kripos.