Ulovlig register skal slettes

Sentralregisteret for åndssvake er et så mørkt kapittel i velferdsstaten at det ikke engang bør bevares av historiske hensyn. Datatilsynet har bestemt at registeret skal makuleres fullstendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pålegget ble sendt Statens helsetilsyn denne uka.

- Åndssvakeregisteret burde for lengst vært makulert. Ingen helsefaglige myndigheter ser heller noen grunn til å bevare det. Derfor håper jeg vi kan sette fyr på registeret så snart som mulig. Vi kan ikke bevare et ulovlig register fordi det tilfeldigvis er kommet til, sier direktør Georg Apenes i Datatilsynet.

Han sikter til at psykoseregisteret i sin tid ble tatt vare på, til tross for anbefaling om det motsatte.

Mulig misbruk

Apenes karakteriserer åndssvakeregisteret som en skamplett i norsk historie.

- Selv om informasjonen har liten verdi, er det et farlig register hvis vi ser framover. Dette registeret vil kunne bli misbrukt når vi om få år har knekt den genetiske koden til det menneskelige arvestoffet. Da vil nok flere ønske å finkjemme slekta for «uønskede» gener. Det er enda en grunn til å slette opplysningene, sier Apenes.

Bevaringsverdig

Riksarkivar John Herstad er overrasket over avgjørelsen.

- Jeg forutsetter at vi får saken til behandling før destruksjonen settes i verk. Jeg har ikke sett brevet fra Datatilsynet, men vi har tidligere ment at registeret er bevaringsverdig, sier Herstad.