- Ulovlig Telenor-reklame i Donald

Forbrukerombudet stanser «ulovlig reklame» i Donald Duck. Telenor bøyer seg for ombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En annonse for Telenor Mobils kontantkort i et Donald-blad som kom ut forrige uke er funnet i strid med markedsføringsloven, melder Forbrukerombudet.

- Reklamen retter seg mot både barn og voksne, og spiller på barns frykt for å være annerledes og på de voksnes dårlige samvittighet, sier prosjektleder i Forbrukerombudet, Espen Slettmyr, til Dagbladet.no.

Annonsen, som står i Donald Duck, nr. 2-2004, består av et bilde av en tilsynelatende forknytt og ulykkelig jente, og følgende tekst:

«Har du glemt å kjøpe kontantkort til barna? Send en SMS til Telenor Mobil».

Under bildet står det bl.a.: «Vi gjør det enklere for deg å holde løftene dine».

Forbrukerombudet mener at annonsen bygger opp under at barn som ikke har kontantkort kan bli ulykkelige og føle seg utenfor. Ombudet mener annonsen spiller sterkt på barn og unges ønske om å være med, foreldrenes dårlige samvittighet og deres frykt for at barna skal føle seg utenfor.

I sitt brev til Telenor Mobil viser ombudet til markedsføringslovens ' 1, og mener den aktuelle annonsen er urimelig overfor forbruker eller i strid med god markedsføringsskikk.

Det er særlig det at annonsen står i Donald Duck, som er et typisk blad for barn og unge, som gjør at Ombudet reagerer.

- Vi ville sannsynligvis ikke reagert dersom annonsen stod i et blad beregnet for voksne, vedgår Slettmyr.

Vil stoppe annonsen

Informasjonssjef Sigurd Sandvin i Telenor Mobil forteller at Telenor ikke er enig i Ombudets vurdering av at annonsen er ulovlig, men sier de likevel vil slutte å bruke den i Donald.

- Vi mener ombudet tar feil. Annonsen var rettet tydelig mot foreldre, og ikke mot barn. Men vi skjønner at det diskuteres at den ble brukt i Donald, sier Sandvin til Dagbladet.no.

- Det er imidlertid 65 prosent av Donald-leserne som er over 15 år, og man når mange foreldre via Donald, påpeker han.

Telenor vil imidlertid rette seg etter Forbrukerombudets ønske og ikke bruke annonsen i Donald igjen. Den vil riktignok komme i neste ukes Donald, men det var fordi det ikke var mulig rent produksjonsmessig å få tatt annonsen ut nå, forklarer Sandvin.

- RETTET MOT VOKSNE: </B>Denne telenorreklamen som stod i Donald Duck var rettet mot voksne og ikke mot barn, hevder Telenor Mobil. Men de stopper likevel det Forbrukerombudet mener er ulovlig reklame.<br>