- Ulovlig tvangsbruk

Lederne i Norges Handikapforbund (NHF) og MS-forbundet mener sykehjemmet har diskriminert Elin Bøhler og MS-syke Trond Vegel grovt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et av de verste tilfellene av diskriminering jeg har sett, sier NHF-leder Gunnar Buvik.

Generalsekretær i MS-forbundet, Arnt Holte, er ikke snauere.

- Dette er et skoleeksempel på formynderi og krenkelse av individets rett til å bestemme over eget liv. Jeg er opprørt over at slikt kan skje i Norge i dag, sier han.

Rett til eget liv

Dagbladet skrev i går om Elin Bøhlers (36) håpløse kjærlighet til MS-syke Trond Vegel (46), som bor på Kløfta Bo- og aktivitetssenter. Tobarnsmoren er blitt nektet adgang til sykehjemmet deler av sommeren, og har nå besøksrett bare én time i uka. Ledelsen ved Kløfta Bo- og aktivitetssenter forsvarer tiltakene med at den er usikker på hva Vegel egentlig føler for Bøhler. Det får NHF-leder Gunnar Buvik til å tenne på alle pluggene.

- Dette er grove overtramp, og eksempler på ulovlig makt- og tvangsbruk, mener han.

- Sykehjemmet begrenser en funksjonshemmets omgang med andre mennesker, og handler i strid både med grunnleggende menneskerettigheter og rettsprinsipper. Så lenge Trond Vegel ikke er umyndiggjort i lovens forstand, har han rett til å leve sitt eget liv og ta egne beslutninger. Han må gjerne prate utydelig, uttrykke motstridende ønsker og bruke tid på å finne ordene, men verken sykehjemmet eller pårørende kan ta styring over livet hans av den grunn, påpeker Buvik.

Overgrep

Kløfta Bo- og aktivitetssenter har nå koblet inn både leger, fylkeslege og annen fagekspertise for å vurdere Trond Vegels mentale helsetilstand. NHF-lederen mener sykehjemmet burde ventet med å sanksjonere overfor Elin Bøhler til utredningen er ferdig.

- Sykehjemmet har ingen lovhjemmel verken for å låse døra til rommet hans eller å nekte ham besøk, sier Buvik.

Diskriminering: Leder Gunnar Buvik i Norges Handikapforbund sammenlikner Kløfta Bo- og aktivitetssenters sanksjoner overfor Elin Bøhler og Trond Vegel med tilstandene 30- 40 år tilbake i tid.