Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulovlige dyr smugles over grensa

Eksotiske dyr er ulovlige i Norge. Men det stopper ikke dyreelskerne. De kjøper dyrene i Sverige eller bestiller dem på internett. Politiet vet ikke hvordan de skal takle problemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smuglere Dagbladet har vært i kontakt med forteller at det ikke er noen problem å få dyra over grensa.

- Det er liten kontroll og bare en brøkdel blir beslaglagt, sier de til Dagbladet.

På internett

I fjor ble 400 eksotiske dyr beslaglagt av politi og tollvesen. Det er bare toppen av isfjellet. Mange eksperter hevder at det er så mange som 100 000 ulovlige dyr i Norge. Det dreier seg om krokodiller, slanger, øgler og skilpadder. De fleste krypdyrene er kjøpt i Sverige og smuglet over grensa. Nordmenn bruker fullt lovlige svenske internettsider for å annonsere etter sine ønsker.

Frykter økning

Spesialetterforsker, Lars Tore Ruud, i Økokrim, mener at den ulovlige innførelsen kommer til å øke.

- Vi har sett en betydelig økning etter at Sverige lempet på regelverket for å tilpasse seg EU, sier Ruud. Han kan opplyse om at straffen er inntil seks måneders fengsel, men for folk som kun er i besittelse er det mest vanlig med bøter.

Ruud var med på et beslag i Follo for noen uker siden, da fant politiet to slanger og to iguaner.

De eneste eksotiske dyrene som er lovlige i Norge er taranteller og skorpioner.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) mener utviklingen er faretruende. DN har registrert en økning i antall beslaglagte dyr gjennom hele 90-tallet. Det er forbudt å ta inn krypdyr til Norge. Sverige og Danmark har imidlertid en langt mer liberal krypdyrpolitikk.

Beslag

I helga ble gekkoer, rottesnoker, tigerpyton, boa og en pakke slangeegg beslaglagt i Løten i Hedmark. Dyrene ble sendt til Dyreparken i Kristiansand som egentlig ikke har kapasitet til å motta flere dyr. Norske myndigheter bryter internasjonale regler ved å ikke å ha bygget et mottakssenter til dyrene. Mange truede dyrearter blir derfor drept med myndighetenes velsignelse. Politiet i Løten viste ikke hva de skal gjøre så det satt seg i bilen og kjørte til Kristiansand. _Vi har aldri hatt liknende saker og fant lite hjelp i politiets håndbøker, sier lensmann Bjørn Trumet i Løten. 40-åringen som ble pågrepet hadde kjøpt dyrene i Sverige og smuglet de over grensa.

<B>KJØTTETENDE: Skeptisk katt møter en iguan som holder hus hos en familie i Vestfold. Familien har hele huset fullt av krypdyr.
SLANGER: Denne strømpebåndsnoken fra Nord-Amerika koster rundt 300 kroner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media