Ulovlige innvandrere holdes i fangeleire i USA

Ofte uten tilgang på advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter holder over 26 000 ulovlige innvandrere i fengsel og i fangeleire. Tallet er stadig økende.

- Det er som Guantánamo Bay, men disse folkene er ikke terrorister. De er bare innvandrere, sier Brent Wilkes, som er leder i organisasjonen League of United Latin American Citizens.

Mange holdes fanget under svært dårlige forhold, og ofte uten tilgang til juridisk bistand.

Uten rettshjelp

I Raymondville i delstaten Texas har myndighetene opprettet en leir hvor 2.000 innvandrere holdes fanget i påvente av deportasjon. Leiren ligger nær grensa til Mexico, og fangene bor i store telt uten vinduer.

Innvandrere i slike leire er ofte sendt flere hundre mil fra hjemstedet. Flere menneskerettighetsorganisasjoner påpeker at dette fører til nedsatt rettssikkerhet, fordi de isoleres fra sitt sosiale nettverk og advokater som normalt ville tatt seg av deres sak.  

- Leirene er som et svart hull, sier Brittney Nystrom, prosjektleder i organisasjonen Capital Area Immigrants\' Rights Coalition, som kjemper for innvandrernes rettigheter.

- Ofte vet du ikke hvor du er, hvor lenge du skal være der, eller hvorfor, sier hun til Washington Post.

LOVLIG: Renholdsarbeider Joe Rozema viser fram det blå båndet, som betyr at han har papirene i orden. Han og andre kolleger ble innhentet av politiet under et raid mot arbeidsgiver Republic Services Inc. De som ikke hadde papirene i orden står overfor deportasjon. Foto: AP/ SCANPIX
LOVLIG: Renholdsarbeider Joe Rozema viser fram det blå båndet, som betyr at han har papirene i orden. Han og andre kolleger ble innhentet av politiet under et raid mot arbeidsgiver Republic Services Inc. De som ikke hadde papirene i orden står overfor deportasjon. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Isolerte

Mange av fangene har ikke tilgang på noen form for rettshjelp. De som sitter i leiren i Raymondville har dessuten begrenset tilgang på telefon.

- Det er en teltby midt i ødemarka, og til og med organisasjoner som gir gratis hjelp, når ikke fram til disse folkene. Dette er et stort problem, sier Sarnata Reynolds, som er leder for Amnesty Internationals flyktningprogram, til NTB.

Ifølge Washington Post har amerikansk politi økt sin offensiv de siste seks månedene, og raidet arbeidsplasser for å finne innvandrere uten papirer. Nye regler har også gjort sitt for det rekordhøye antall innvandrere i fengsel og fangeleire. Tidligere ble innvandrere som forsøkte å komme seg inn i landet uten papirer løslatt på grensa. De blir nå satt i fangenskap.