PARTISTØTTE: Folkepartiet ved partisekretær María Dolores de Cospedal og statsminister Mariano Rajoy er i hardt vær og anklages for å ha mottatt ulovlige pengebidrag. Etterforskning av partiets tidligere kasserer, Luis Bárcenas, førte til en sveitsisk bankkonto som på det meste inneholdt 22 millioner euro, ifølge rettslige dokumenter Foto: REUTERS / Scanpix / Sergio Pérez
PARTISTØTTE: Folkepartiet ved partisekretær María Dolores de Cospedal og statsminister Mariano Rajoy er i hardt vær og anklages for å ha mottatt ulovlige pengebidrag. Etterforskning av partiets tidligere kasserer, Luis Bárcenas, førte til en sveitsisk bankkonto som på det meste inneholdt 22 millioner euro, ifølge rettslige dokumenter Foto: REUTERS / Scanpix / Sergio PérezVis mer

Ulovlige pengegaver til Spanias statsminister

Statsminister Mariano Rajoy og det regjerende Folkepartiet i Spania er mistenkt for å ha mottatt store summer i ulovlige pengebidrag i fra forretningslivet løpet av mange år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Håndskrevne regnskapsbøker som er gjengitt i avisa El País, viser store pengebidrag fra forretningslivet og utbetalinger til partilederne i det konservative Folkepartiet (PP) i løpet av nesten 20 år. Álvaro Lapuerta og Luis Bárcenas, som var kasserere i PP fra 1990 til 2009, skrev inn for hånd alle bidragene fra forretningslivet og alle utbetalingene til partilederne. 70 prosent av bidragene til partiet bryter med loven.

Statsministeren Statsminister Mariano Rajoy dukker opp i bøkene i 1997. Han får utbetalt 25 200 euro hvert år, etter dagens verdi 187 740 kroner, fram til 2008.

María Dolores de Cospedal, som ble valgt til partiets generalsekretær i juni 2008, fikk fra samme stund utbetalt penger, ifølge bøkene. Hun fikk 15 000 euro, 111 750 kroner, i halvåret.

Men regnskapsbøkene slutter i 2008. Alle nestlederne og generalsekretærene i de åra som bøkene dekker har fått liknende utbetalinger.

Rajoy og partiet hans vant valget i november 2011 med et løfte om å få ned underskuddet på statsbudsjettet og statsgjelda. I løpet av 24 timer hadde 340 000 mennesker skrevet under på et opprop på internettet om at Rajoy må gå av. Utenfor partiets hovedkvarter i Madrid har det samlet seg demonstranter.

Ulovlig Etter loven om partistøtte kan ikke en fysisk eller juridisk person (et selskap) gi mer enn 60 000 euro til et parti i året, et tak som ble hevet til 100 000 euro høsten 2007. Ingen selskaper eller forretningsfolk som gjør forretninger med offentlige myndigheter kan gi pengestøtte til et parti.

Men i regnskapsbøkene til Bárcenas, som El País har fått fatt i, hopper beløpene stadig over lovens grense. Noen enkelt-innbetalinger overskrider 250 000 euro. Og samme person har i ett år innbetalt opptil 400 000 euro.

Innbetalingene kommer først og fremst fra store selskaper i bygningsindustrien og aktøtrer i eiendomsmarkedet. Under den store boligbobla, som nå har sprukket ettertrykkelig, drevet fram av vill spekulasjon, var disse aktørene avhengig av reguleringsplaner og tillatelser fra offentlige myndigheter. Et skred av korrupsjonsskandaler i forbindelse med reguleringsplaner over hele landet har vært avslørt de siste åra.

Partiet avviser Inntil 2007 hadde partiene i Spania lov til å ta imot anonyme pengebidrag, opp til lovens grense.  Hvis partilederne har oppgitt som inntekt de utbetalingene de har fått fra partiet, er det ikke sikker de har brutt loven. Men foreløpig har ingen av dem offentliggjort sine skatteerklæringer.

«Gitt de opplysningene som har kommet fram i El País vil Folkepartiet understreke at dets utbetalinger til topplederne i partiet alltid har fulgt loven og skattereglene», het det i en skriftlig uttalelse fra PP.

«Folkepartiet har ingen kjennskap til de håndskrevne notatene som er offentliggjort  og innholdet i disse, og de kan ikke under noen omstendighet anerkjennes som partiets regnskaper», heter det videre.

Luis Bárcenas er under etterforskning for hvitvasking av penger. Han hadde en hemmelig bankkonto i Sveits, som på et tidspunkt inneholdt så mye som 22 millioner euro.

En del navn som er innblandet i denne affæren er kjent fra en korrupsjonsskandale i landsdelen Valencia, som gikk under kallenavnet «Caso Gürtel». Store deler av Folkepartiets ledelse i landsdelen ble dømt.