Ulrichsens nye strandluksus

Vil bygge 200 kvm. hytte i Sandefjord. Og det blir nytt bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Megler og investor Kjell Chr. Ulrichsen vil sette opp en ny, moderne  hytte  på Yxney ytterst på Østerøya i Sandefjord  som erstatning for en eldre hytte som skal rives.

Den nye hytta, ca 20 meter fra vannet,  får et bruksareal på 200 kvadrameter, mens den gamle er på rundt 85 kvadratmeter.

Dermed er det duket for en ny sommer med Ulrichsen-bråk i Sandefjord. Mange reagerer på at han skal få bygge mye større enn andre hytteiere som vil utbedre fritidseiendommene sine.

Den nye hytta er endel av «fredsavtalen» som Ulrichsen inngikk med Sandefjord kommune og Miljøverndepartementet i fjor, og som innebar at allmennheten fikk tilgang til store deler av Ulrichsens strandeiendom.

Velsignet av Bjørnøy

Forliket kom i stand etter initiativ fra Ulrichsen, etter at han hadde tapt i konflikten med kommunen i Høyesterett.

Daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy var svært fornøyd med den såkalte Yxney-avtalen.

Riving av den gamle hytta og bygging av en ny på 200 kvm. inngikk som ett av flere punkter i denne avtalen, men nå oppstår det igjen strid rundt den. Flere lokale krefter, og den politiske opposisjonen i kommunen vil ha omkamp.

GLASS MELLOM SVABERG: Den nye, vestvendte hytta på 200 kvm., nær gamle tomta, blir lavere og mer diskret i terrenget, sett fra sjøsiden, påpeker arkitekt Håkon Vigsnæs. ILLUSTRASJON: JARMUND VIGSNÆS ARKITEKTER
GLASS MELLOM SVABERG: Den nye, vestvendte hytta på 200 kvm., nær gamle tomta, blir lavere og mer diskret i terrenget, sett fra sjøsiden, påpeker arkitekt Håkon Vigsnæs. ILLUSTRASJON: JARMUND VIGSNÆS ARKITEKTER Vis mer

SV-politikeren Frode Anmarkrud har klaget saken inn for Fylkesmannen, som nå skal vurdere om avtalen er lovlig.

Truer med å trekke

Ulrichsen sier han vil trekke avtalen tilbake om han ikke får dispensasjon til å bygge den nye hytta.

- Den nye hytta er en kompensasjon for at andre bygg på eiendommen blir sterkt berørt av avtalen, sier Ulrichsen til Dagens Næringsliv.

Blir mer diskret

Arkitekt Håkon Vigsnæs hos Jarmund Vigsnæs arkitekter sier til Dagbladet.no at den nye hytta er prosjektert innenfor avtalens forutsetninger:

- Den er betydelig lavere enn den eksisterende hytta, og deler av fasaden vil bli skjult bak svaberg.

Med hyttas uforming søker vi å minimalisere behov for sprengning og felling av trær. Den skal smyge seg inn blant svaberg og vegetasjon på en nennsom måte, sier Vigsnæs til Dagbladet.no.

Ulrichsens nye strandluksus

Samtidig som Fylkesmannen skal vurdere om selve avtalen, skal plan-og utbyggingsutvalget i Sandefjord kommune behandle byggesøknaden.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) innrømmer overfor Dagens Næringsliv at hytteplanene er kontroversielle. Men han har flertallet med seg i bystyret når han vil godkjenne planene.

Det var Gleditsch som forhandlet fram forliket på vegne av Sandefjord kommune i fjor.

Forskjellsbehandling

Anmarkrud hevder at ingen andre ville fått tilattelse til å bygge en slik hytte i strandsonen i Vestfold.

- Jeg ser på dette som dronning Sonjas fetters forsøk på å skaffe seg sitt eget Mågerø i Sandefjord, sier han.

Urichens har også planer om å bygge en ny og større brygge på Yxney.

Ingen bestemt grense

Dagbladet får hos teknisk etat i Sandefjord kommune opplyst at det ikke eksisterer noen bestemte arealgrenser for nybygg i strandsonen, en at det foretas en skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Hvaler har en grense på 80 kvm, mens Fredrikstad har en grense på 60 kvadratmeter for nybygg.    

OMSTRIDT: Investoren Kjell Chr. Ulrichsen, dronning Sonjas fetter, har ligget i konflikt med Sandefjord kommune i årevis. Her på Yxney.
UTRADISJONELL: Slik blir den nye hytta seende ut ovenfra, med avrundete fasader og fløyer.