Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulrik (10) tjener penger på søppel

Ulrik Sandøy Sørensen (10) har plukket søppel halve livet. Til sammen har han fylt 350 søppelsekker og tjent penger for innsatsen.

IVRIG: Ulrik Sandøy Sørensen foran noen av de mange søppelsekkene han har fylt med søppel funnet i fjæra. En panteordning i kommunen hans premierer arbeidet med penger. Foto: Ronny Sørensen
IVRIG: Ulrik Sandøy Sørensen foran noen av de mange søppelsekkene han har fylt med søppel funnet i fjæra. En panteordning i kommunen hans premierer arbeidet med penger. Foto: Ronny Sørensen Vis mer

- Ulrik begynte å plukke avfall i fjæra i nærområdet allerede som 3-4 åring. Men begynte for alvor å engasjere seg i dette for 2 år siden, forteller pappa Ronny Sørensen.

Etter en vinterstorm fløt det i land en hel sofa i fjæra i nærheten der Ulrik bor. Det gjorde at Ulrik Sandøy Sørensen ble forundret og sjokkert over at noen kunne la denne havne i sjøen.

Noen dager seinere hadde han og faren båret denne opp fra strandkanten og levert den på gjenvinningsstasjonen. Da fikk 10-åringen blod på tann.

- Jeg plukker alt mulig rart som flyter i sjøen og som kommer til land etter en stund. Det som er litt trist er at det som regel er søppel fra fjorden og ikke fra det store havet. Det vil si at det er de som fisker i fjorden og folk flest som er skyld i at det er så mye søppel i fjorden vår, sier Ulrik Sandøy Sørensen til Dagbladet.

GAMMELT SKROT: Mye av det Ulrik har funnet i fjæra er flere tiår gammelt, som denne linoljen fra Lilleborg, som er fra 70-tallet. Foto: Ulrik Sørensen
GAMMELT SKROT: Mye av det Ulrik har funnet i fjæra er flere tiår gammelt, som denne linoljen fra Lilleborg, som er fra 70-tallet. Foto: Ulrik Sørensen Vis mer

Han forteller at han har funnet bildekk, flasker, tau, plast fra traktoregg, kasser, plastleker, garn, teiner, isopor og en hel del annet i fjæra. Mye av det han har funnet er gammelt.

Panteordning

Han plukker mest i Freifjorden utenfor Kristiansund, like ved der han bor, men ser han søppel ligge å slenge, tar han det med.

GAMMEL: Ulrik finner ofte gammel plast, som for lengst endret emballasje, som denne zaloflasken fra Lilleborg. Foto: Ulrik Sørensen.
GAMMEL: Ulrik finner ofte gammel plast, som for lengst endret emballasje, som denne zaloflasken fra Lilleborg. Foto: Ulrik Sørensen. Vis mer

For 10-åringen har søppelplukkinga blitt hverdagskost og en hobby - og en ganske innbringende en.

- For hver søppelsekk får man 100 kroner i pant eller motivasjonsmidler. Det har blitt mange sekker. Ulrik har levert mellom 350-400 stykker, sier pappa Ronny.

I tillegg har han samlet drivved som han har tørket og solgt på finn.no

For pengene, hele 35 000 kroner, har 10-åringen blant annet kjøpt seg en elsparkesykkel. Og i fjor ble han også premiert for arbeidet og mottok miljøprisen 2019 i Møre og Romsdal for sin innsats mot marin forsøpling.

For å motivere flere barn og unge til å gjøre det samme, legger Ulrik ofte ut videoer på TikTok-kontoen sin @fjellvak.

UT PÅ SØPPELTUR: Familien til Ulrik bruker ofte helgene til å dra på strandrydding. Når det blir lysere mot våren er de ofte ute med båt for å oppsøke holmer og utilgjengelige områder hvor det ofte flyter i land mye søppel. Foto: Ronny Sørensen.
UT PÅ SØPPELTUR: Familien til Ulrik bruker ofte helgene til å dra på strandrydding. Når det blir lysere mot våren er de ofte ute med båt for å oppsøke holmer og utilgjengelige områder hvor det ofte flyter i land mye søppel. Foto: Ronny Sørensen. Vis mer

«Stikk ut og plukk»

I motsetning til mange andre kommuner som tar betalt for å motta søppel, har friluftsrådet på Nordmøre og i Romsdal hatt en panteordning som har gitt penger i retur ved innlevering av søppelet.

Ordningen hvor man får 100 kroner per sekk i pant kom opprinnelig i gang på Sunnmøre av organisasjonen Plastfritt Giske som nå heter Plastfritt Hav.

Denne ordningen ble adoptert av friluftsrådet på Nordmøre og i Romsdal og det er gjennom den at Ulrik har engasjert seg.

- Ordningen heter «Stikk ut og plukk». Alt eierløst avfall som er plukket i fjæra leveres gratis på gjenvinningsstasjonene i Romsdal og på Nordmøre, sier pappa Ronny Sørensen.

Daglig leder i friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, Ola Fremo.
Daglig leder i friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, Ola Fremo. Vis mer

Daglig leder i friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, Ola Fremo forteller at ordningen har vært en gedigen suksess. I tre år har de søkt om midler fra miljødirektoratet for å kunne fortsette arbeidet.

- Pant er noe hele Norge er verdensmestere på, så ideen var enkel å så. Vi søkte etter midler og fikk det, slik at vi kan gi innbyggerne våre belønning for å rydde i fjæra vår.

Stor suksess

Friluftsrådet har 13 medlemskommuner langs hele kysten. Han forklarer at innbyggerne selv kjøper sekker, de plukker selv og leverer avfallet inn til kommunale mottaksstasjoner.

- I fjor samla folk i disse 13 kommunene, hele 26 tonn avfall. Systemet har fungert utrolig godt.

- Nå har vi søkt igjen, og håper på å få 2,5 millioner kroner slik at vi kan fortsette dette flotte arbeidet.

Ronny Sørensen mener det burde vært en sånn ordning i hele Norge - at alle kan få pant for å rydde i «sin» fjære, bukt eller holme.

- Det er ikke morsomt å rydde etter andre så det bør alle få betalt for, mener.

- Som en del av turen

- Det er viktig med lokalt engasjement for å endre holdningene til barn og unge. Og så må de voksne være med barna sine ut og plukke, dette skaper en positiv setting rundt det hele og vil være en vekker for både barn og voksne.

FETT PÅ SØPPEL: Ulrik Sørensen har blant annet kjøpt elsparkesykkel for pengene han har tjent. Nå sparer han for å dra på tur og redde havskilpadder. Foto: Ronny Sørensen.
FETT PÅ SØPPEL: Ulrik Sørensen har blant annet kjøpt elsparkesykkel for pengene han har tjent. Nå sparer han for å dra på tur og redde havskilpadder. Foto: Ronny Sørensen. Vis mer

Pappa Ronny forteller at Ulrik sjeldent går forbi søppel som ligger og slenger. I helgene gjør de gjerne strandrydding som del av turen, og når det blir lysere er de ofte ute med båt og oppsøker holmer og utilgjengelige områder hvor det ofte flyter i land mye søppel.

- Hva har du kjøpt for pengene?

- Jeg har kjøpt en elektrisk sparkesykkel, en heldempet sykkel og litt forskjellig. Men jeg har også spart mye for å kunne reise på tur til Italia for å besøke et sted som redder havskilpadder, forteller Ulrik Sørensen til Dagbladet.

Foreldrene er opptatt av at han forstå at hans engasjement betyr mer enn bare for Freifjorden der han bor.

- Det er viktig for ham å se at det er mennesker i mange land som jobber for å gjøre en forskjell for livet i havet. Freifjorden henger faktisk sammen med Adriaterhavet og det Ulrik gjør lokalt er viktig for hele havet, sier pappa Ronny Sørensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!