Bare ti prosent av studentene er menn:

Ulrik (24) jobbet som snekker. Nå oppfordrer han menn til å velge sykepleieryrket

Ulrik Loe (24) hadde lenge planer om å bli snekker. Om tre måneder er han ferdig utdannet sykepleier og ønsker flere mannlige kolleger i framtiden. Bare ti prosent av sykepleiestudentene er menn. 

TØRKE RUMPER: Sykepleierstudent Ulrik Loe (24) synes det er dumt at yrket han utdanner seg innen har et rykte på seg å bare handle om å tørke rumper og skrifte bleier. Han tror regjeringens forslag om strengere opptakskrav vil heve statusen. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
TØRKE RUMPER: Sykepleierstudent Ulrik Loe (24) synes det er dumt at yrket han utdanner seg innen har et rykte på seg å bare handle om å tørke rumper og skrifte bleier. Han tror regjeringens forslag om strengere opptakskrav vil heve statusen. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det var ikke så mange som hadde trodd at jeg skulle begynne på den utdanningen. Det var et par som lurte på hvorfor jeg ikke begynte på legeutdanning. Det er sånn klassisk kommentar mange menn får når de er sykepleiere. Det er også sånn at når man kommer inn til pasienter, så spør de om man er lege, fordi man er mann. Det er litt rart, sier Ulrik Loe (24), sykepleierstudent ved Høgskolen i Sørøst-Norge, avdeling Drammen.

Om tre måneder er han ferdig utdannet sykepleier, men det var ikke alltid det 24-åringen fra Hokksund hadde planer om å bli.

- Jeg gikk på IB (International Baccalaureate Diploma Programme) på videregående i Kongsberg og forberedte meg på å studere noe akademisk. Men når jeg var ferdig der var jeg ganske skolelei, så jeg begynte å snekre sammen med faren min som er selvstendig næringsdrivende snekrer og tømrer. Jeg registrerte mitt eget firma i brønnøysundregisteret og begynte å jobbe for han, forteller Loe.

Først var dette bare for å ha noe å tjene penger på, men etter ett år med snekkerarbeid kom tanken om at dette var noe han kanskje ville fortsette med.

- Men så tenkte jeg etter hvert at jeg må jo bruke den videregående til noe, så da begynte jeg på NTNU og gikk nesten ett semester der med europastudier, før jeg slutta. Jeg flytta hjem igjen og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre. Jeg ville egentlig ikke bli snekker heller, sier Loe.

- Helt tilfeldig

Inspirert av sin mor og kusine som jobber i helseyrket, begynte han å jobbe som ufaglært hjemmesykepleier .

- Det var egentlig helt tilfeldig. Siden jeg hadde flytta hjem igjen, måtte jeg jo ha jobb. Da var jeg ufaglært arbeidskraft i hjemmesykepleien i kanskje ett år før jeg begynte på sykepleien, sier studenten.

I hjemmesykepleien ble han god venn med en 40 år gammel kollega som også var ufaglært.

- Han er veldig flink altså, men jeg tenkte; søren, hvis jeg ikke begynner på noe nå, så kommer jeg også til å være ufaglært når jeg blir 40. Så da ble det sykepleien, forteller han.

Etter hvert som Loe har fått mer faglig kompetanse, trives han mer og mer i yrket. Det å komme nært inn på folk og komme hjem til folk for å hjelpe dem, er noe av det han synes er mest givende med jobben. Han skulle ønske flere menn tenkte det samme.

Av de 1516 sykepleiestudentene ved Høgskolen i Sørøst-Norge er bare ti prosent menn.

Vil gjøre tiltak for å rekruttere menn

For å rekruttere flere menn til sykepleieyrket arrangerer Høgskolen i Sørøst-Norge en gutteettermiddag på sykepleieutdanningen onsdag.

- Vi går glipp av så utrolig mange flinke, både ungdommer og voksne, i forhold til å rekruttere til sykepleieryrket, sier Heidi Kapstad, dekan ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLERE MENN: Dekan Heidi Kapstad ønsker å rekruttere menn til sykepleierutdanningene i landet. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
FLERE MENN: Dekan Heidi Kapstad ønsker å rekruttere menn til sykepleierutdanningene i landet. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Kvinner har lenge blitt invitert til ingeniørutdanningene, og dekanen mener nå det er på tide at noe gjøres for å rette opp i skjevheter andre veien.

- Vi kommer ikke noe annet sted enn rundt den ti prosenten. Det er der Norge har ligget i mange år, og det gjelder både på landsbasis og på vårt studie. Det viser at det holder ikke å snakke om det generelt, vi må virkelig gjøre noe på hvert studiested og noe politisk, sier Kapstad.

Hun viser til lønn og mulighet for full stilling, som noe som bør tas tak i, for å gjøre utdanningen mer attraktiv. Dekanen mener utdanningene nå må ta inn over seg hvordan de kan skape gode forbilder for menn i sykepleieryrket.

- Sykepleien er et tradisjonelt kvinneyrke. Dette handler om hvordan man skal få dette til å bli et yrke for begge kjønn. Pasienter og pårørende fortjener det mangfoldet, sier Kapstad.

Gutteettermiddagen som nå arrangeres er en start på noe høyskolen ønsker å jobbe videre med, og student Ulrik Loe synes dette er en god begynnelse.

- Når ballen begynner å rulle med mannlige ansatte, så blir det fort et bedre miljø for det. I hjemmesykepleien, hvor jeg jobber, fikk vi en mannlig leder for to år siden og nå kan det være vakter hvor det kanskje er femti-femti med menn, forteller han.

- Ser ikke på pleieyrket som et alternativ

I dag ble det kjent at regjeringen vil styrke sykepleierutdanningen gjennom strengere opptakskrav. For å komme inn foreslås det at søkerne må ha minst karakteren tre i matematikk og norsk, og minimum 35 skolepoeng.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GIVENDE YRKE: Sykepleierstudent ved Høgskolen Sørøst-Norge, Ulrik Loe (24) synes det er et givende yrke, og ønsker flere mannlige kolleger i sykepleieryrket. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
GIVENDE YRKE: Sykepleierstudent ved Høgskolen Sørøst-Norge, Ulrik Loe (24) synes det er et givende yrke, og ønsker flere mannlige kolleger i sykepleieryrket. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper det kan være med å heve statusen. Nå er det jo en bølge av unge menn som står uten jobb. Kompisene mine som er uten jobb ser ikke på pleieyrket som et reelt alternativ i det hele tatt, selv om det skrikes etter å få mer arbeidskraft inn i pleieyrkene. Hvorfor det? Fordi det virker ikke som det er et reelt alternativ for dem som menn og fortsatt være menn, dersom de går inn i pleieyrket, sier studenten om forslaget.

Loe forteller om en episode når han var i praksis på et sykehus og gikk rundt med en kvinnelig turnuslege. Når de gikk på visitt, antok alle pasientene at det var Loe som var lege og kvinnen som var sykepleier.

- Legeyrket har en status blant veldig mange gutter, mens mange tror at sykepleiere bare går rundt og skifter bleier og tørker rumper. Men det stemmer jo ikke helt, sier han.

Studenten tror det hjelper på rekrutteringen å skape blest rundt det. Bare de årene han har gått på sykepleien merker han at denne trenden med at det ikke skal være menn i yrket, har snudd litt.

- Det er en veldig variert og utfordrende jobb. Etter flere år i hjemmesykepleien har jeg fått et sterkt bånd med mange av pasientene. Det er en veldig tilfredsstillende måte å jobbe på. Mer enn å fikse tak kanskje. Du får litt mer tilbake, sier Loe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer