MÅTTE GI FRA SEG MATERIALE: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen (43) måtte gi fra seg materiale fra dokumentaren han lager om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MÅTTE GI FRA SEG MATERIALE: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen (43) måtte gi fra seg materiale fra dokumentaren han lager om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ulrik Imtiaz Rolfsen: - Jeg lager film om udemokratiske krefter, og så blir jeg selv behandlet slik

PST beslagla materiale fra den prisbelønte filmskaperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg lager en dokumentarfilm om hvordan Norge takler udemokratiske krefter, og så blir jeg selv behandlet slik, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen (43) til Dagbladet.

Den prisbelønte filmskaperen fra Oslo fikk i går avbrutt fotballkampen mellom Norge og Sverige da tre tjenestemenn fra PST troppet opp hjemme hos ham vest i Oslo. Med seg hadde de ordre fra Statsadvokaten om å beslaglegge materiale fra dokumentaren han lager om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

- Jeg er ikke overrasket over at PST er interessert i prosjektet mitt, men jeg hadde ikke forventet noen razzia. Det er sterk kost når de tropper opp med full ransakingsordre, sier Rolfsen.

Rettssak PST-folkene gjennomsøkte både boligen og bilen til 43-åringen, som bl.a. er kjent for filmene «Izzat» (2005) og «Den siste revejakta» (2008).

- Jeg måtte kopiere materiale for dem. De tok en hel del, sier Rolfsen.

Razziaen skjedde dagen før de to ankesakene mot Ubaydullah Hussain startet i Borgarting lagmannsrett, og samme dag som en norsk 18-åring ble pågrepet i Göteborg, siktet for å ha planlagt å reise til Syria og slutte seg til Den islamske stat (IS). Ifølge VG knyttes razziaen hos Rolfsen til pågripelsen i Sverige.

Rolfsen understreker at han på ingen måte er noen part i sakskomplekset rundt Hussain, som i tingretten ble dømt for trusler mot journalister, jøder og en rettssakkyndig, og også har hyllet terrorister på sosiale medier.

- Jeg er ikke siktet og ikke en aktør, bare et vitne, sier regissøren.

Snart ferdig Dokumentarprosjektet har pågått siden januar i fjor, med støtte fra Fritt Ord og Norsk filminstitutt, og Rolfsen sier han vil ha en første versjon av filmen klar over sommeren. Foreløpig er ingen avtaler med TV-selskap inngått.

Den prisbelønte regissøren sier dokumentaren søker å skape et bredere og større bilde av en kontroversiell person og et kontroversielt milljø.

- Det handler om å bli kjent med mannen bak, og hvordan Norge takler slike som ham. Men jeg har ikke alle svar, sier Rolfsen.

TILTALT: Rolfsen lager dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain (29). Hussain møter denne uka i to ankesaker, som går på trusler og hylling av terror. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
TILTALT: Rolfsen lager dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain (29). Hussain møter denne uka i to ankesaker, som går på trusler og hylling av terror. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

Han får sterk støtte fra Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Stavrum krever at PST lar være å gjennomgå filmmaterialet, og ser razziaen som et alvorlig anslag mot pressefriheten og kildevernet i Norge.

- Dette minner om land vi overhodet ikke vil sammenlikne oss med. Det har en enormt skadelig signaleffekt som sier at man ikke lenger kan fortelle noe i fortrolighet til mediene i Norge, sier hun til Dagbladet.

- Inngrep i ytringsfriheten Også Stavrums forgjenger Per Edgar Kokkvold, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og menneskerettsforsker Anine Kierulf reagerer.

- Beslag av ikke-publisert materiale innebærer et klart inngrep i ytringsfriheten, sier Kierulf til Dagbladet.

Rolfsen, som selv sitter i Arbeiderpartiets demokrati- og medieutvalg, er glad for støtten.

- Det er veldig viktig å verne om de demokratiske prosesssene i Norge. Jeg ønsker åpenhet, og da er det et paradoks at samfunnet ser slik på det, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen, med henvisning til PST-aksjonen mot ham.

KOM PÅ DØRA: De sivilkledde PST-tjenestemennene kom på døra til Rolfsen under landskampen mellom Norge og Sverige. Foto: Dagbladet
KOM PÅ DØRA: De sivilkledde PST-tjenestemennene kom på døra til Rolfsen under landskampen mellom Norge og Sverige. Foto: Dagbladet Vis mer