Ultimat litteratøv

Endelig en guide som tar reiselitteraturen på kornet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REISELITTERATUREN har de seinere åra tatt en stadig større plass i bokhandlernes og våre egne hyller. Vi leser ikke bare om de land vi faktisk skal besøke, men også om de stedene vi bare drømmer om. Nå er den ultimate reiseguiden om landet vi aldri kan reise til, kommet i norsk utgave.

«Molvanîa - Et land urørt av moderne tannpleie» som første gang ble gitt ut i Australia i 2003 er nå oversatt av Lars Lenth, for de fleste av oss mest kjent fra NRK som en av fiskekameratene til Bård Tufte Johansen.

BOKA ER EN heftig skildring av det sentraleuropeiske landet Molvanîa, som til nå bare har vært kjent blant krigshistorikere og russiske narkotikasmuglere. Slik det sømmer seg en moderne reiseguide føres leseren med lett penn inn i de vanlige «must» denne sjangeren alltid byr på.

Introduksjonen er formet som en slags aperitiff der vi gis små biter av Molvanîas geografi, kultur og historie. Vi får kunnskap om utrenskninger av nesten et helt folk, alternativet var læreryrket. Krigerkongen Zlag får vi vite, var mannen som tok det vesle landet inn i korkalderen.

DAGENS SITUASJON er den at ekstreme høyrekrefter står sterkt, heksebrenning er ikke straffbart - men, landet har faktisk liggende inne en EU-søknad. Den har visstnok ligget der siden 1997. Folket er kjent for å ha det som beskrives som en varm slavisk humor, og de skal ha en svært ubekymret holdning til livet. Grisen er hellig, i avsidesliggende strøk er den også en god lekekamerat.

Boka byr naturligvis på fraser som skal hjelpe den reisende ut av enkelte situasjoner. Molvansk er meget komplisert, men med Zlkavszka (hallo) og Govzsgo (farvel) kommer en et stykke på vei.

UTELIV er alltid interessant for en reisende, mat og drikke er jo nødvendig for oss alle. En av landets mest populære drikker er det eikekvaesmakende hvitvinsaktige «turpz», som er vanskelig å slutte med - kanskje fordi den inneholder nikotin. Ellers går det mye i syltet kjøtt og kål.

Guidene over landets største byer er naturligvis stappfulle av forslag til både billige og dyrere hotell og spisesteder.

DET KOMPLETTE vås avsluttes med et par teasere om hvilke nye reiseguider som kan ventes i tida som kommer. For latinofrelste nordmenn vil helt sikkert «Viva San Sombrero!», om Mellom-Amerikas glemte juvel, være et velkomment tilskudd i reisebokhylla. «Overlev Moustaschistan» vil nok irritere en del som har erfaring med bart, men Sentral-Asia er faktisk svært «in» blant moderne globetrottere.