Ultimatum til albanerne

Makedonske myndigheter setter ned foten etter gårsdagens kamper som krevde over ti liv. Balkans nye kruttønne kan eksplodere hvert øyeblikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen er kritisk. Hvis ikke terroristene trekker seg tilbake, blir vi nødt til å starte en storoffensiv, sier forsvarsminister Vlado Buckovski.

Gårsdagens voldsomme kamper fortsatte utover natta i området rundt Tetovo - Makedonias nest største by og den uoffisielle hovedstaden til det albanske mindretallet. En geriljasjef opplyser til nyhetsbyrået AP at seks geriljasoldater og åtte sivile albanere ble drept under mandagens kamper. Fire barn skal være omkommet, ifølge CNN.

Blodig mandag

Myndighetene opplyser at en 11-årig jente ble skutt og drept og at seks soldater ble såret. Ifølge makedonsk tv er minst 25 personer såret.

- I dag har vi ekte krig i Tetovo, sa en 38-årig innbygger til nyhetsbyrået Reuters i går.

Mandagen ble den blodigste på flere måneder. Kampene i Makedonia startet i februar. Det albanske mindretallet slåss for sosiale og politiske rettigheter. De utgjør rundt tredelen av Makedonias to millioner innbyggere, men myndighetene fastholder at albanerne har nok rettigheter og at opprørerne bare er ute etter å splitte landet.

Rykker fram

Våpenhvilen som ble inngått 5. juli er nå bare et hyggelig minne, og albanske opprørere trekker stadig nærmere militære posisjoner i Tetovo-området.

- NATO må sikre våpenhvilen fordi det internasjonale samfunnet var med på å forhandle den fram. Vi forlanger at terroristene trekker tilbake til posisjonene de hadde 5. juli, sier utenriksministeren.

Bush ber om fred

Mens opprørerne og militæret utveksler ild, har sivilbefolkningen begynt å evakuere. Biler med kvinner, barn og eldre rømmer i retning hovedstaden Skopje som ligger 40 kilometer lengre vest. 22 sivile makedonere ble bortført i går, men det statlige nyhetsbyrået MIA opplyser at de nå er sluppet fri.

USA og EU jobber på spreng for å redde stumpene av fredsavtalen. Forhandlingene brøt sammen etter at makedonerne nektet å godkjenne albansk som offisielt språk i deler av landet.

- De rivaliserende gruppene må respektere våpenhvilen, sier George W. Bush som besøker Kosovo i dag.

Han advarer på det sterkeste kosovoalbanere mot å involvere seg i konflikten i Makedonia.

I SKJUL: En tekniker på lokal-tv-stasjonen holder seg langs gulvet for å unnslippe snikskyterne. Mange sivile tør ikke være i Tetovo lenger og har satt kursen mot Skopje.
PRESSES TILBAKE: Soldatene som vokter Tetovo blir stadig angrepet av albanske opprørere. I går var geriljaen noen få meter unna militærposisjonene.
<B>UTVEKLSER ILD: Soldater i Tetovo og geriljaen i områdene rundt skyter på hverandre med tungt artilleri og automatvåpen.