Ultimatum til Milosevic

LONDON (NTB-AFP): Jugoslavias president Slobodan Milosevic må innen mandag kunngjøre stans i undertrykkelsen av kosovoalbanerne. Hvis ikke vil vestlige land arbeide for en FN-resolusjon med mandat til å beskytte kosovoalbanerne, sa en britisk regjeringstalsmann i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontaktgruppen for det tidligere Jugoslavia fulgte i dag opp de offensive fremstøtene for å hindre at Kosovo forvandles til et nytt Bosnia. Kontaktgruppas utenriksministre nøyer seg ikke med generelle vendinger, men stiller opp en rekke konkrete krav som den krever at Serbia innfrir.

1) Sikkerhetsstyrkene må få ordre om å innstille volden og de må trekkes tilbake.

2) Effektiv og kontinuerlig internasjonal overvåking av Kosovo må bli tillatt, og observatørene må ha full bevegelsesfrihet.

3) I forståelse med UNHCR og Røde Kors må flyktningene sikres fri tilbakevending til sine hjem, og de humanitære organisasjonene å ha fri og uhindret adgang til Kosovo.

4) Rask framgang i dialogen med kosovoalbanske ledere.

I tillegg ble kontaktgruppa, minus Russland, enige om å nekte det jugoslaviske flyselskapet JAT landing i sine respektive land. Det gjelder USA, Tyskland, Storbritannia, Canada, Italia og Japan.

En samlet kontaktgruppe står bak de fire kravene, som president Boris Jeltsin vil presse Milosevic til å godta, når de to møtes i Moskva.

Utenriksministrene råder Milosevic til å benytte anledningen i Moskva til å kunngjøre at han aksepterer kravene uten betingelser.

Dissens

Problemet for kontaktgruppa er at Russland konsekvent nekter å godta bruk av makt mot Serbia. Russland har heller ikke gått med på de siste økonomiske sanksjonene.

- Det vurderes tiltak mot Jugoslavia. Vi er mot disse tiltakene, men samtidig vil det finne sted et usedvanlig viktig møte med Milosevic, sa den russiske utenriksminister Jevgenij Primakov.

- Alle medlemmer av kontaktgruppa og G8 er enig om at det forestående møtet mellom Milosevic og Jeltsin i Moskva ikke bare vil være nyttige, men kanskje avgjørende, sa Primakov.

Handler alene

NATO vil drive luftkrigøvelser i Albania og Makedonia over helgen. Russland likte heller ikke det, og ba både om en dato for når de er over, og sa at lignende manøvre i fremtiden må godkjennes av FN.

- Problemet er at Russland avviser ethvert mandat som innebærer inngripen i Kosovo. Hvis Russland fastholder dette standpunktet kan det by på problemer, sukket den tyske utenriksminister Klaus Kinkel.

Den amerikanske forsvarsminister William Cohen antydet på sin side at USA kan komme til å handle på egen hånd.

(NTB)