Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ultimatum til Milosevic

BEOGRAD (Dagbladet.no): Det nærmer seg revolusjon i Beograd. Demonstranter stormer parlamentet og har satt fyr på bygningen. Flere hundre tusen mennesker er samlet til en gigantisk markering mot president Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jublende viftet demonstranter med flagg fra vinduene på parlamentsbygningen. De viftet med serbiske og opposisjonspartiets flagg. Ubekreftede meldinger hevder at et titalls poltifolk sluttet seg til demonstrantene.

Røyk siver ut av vinduene, men brannen skal være under kontroll. Ifølge BBC tok 200 demonstranter seg inn i bygningen.

Ifølge vitner skal minst fem mennesker være brakt til sykehuset.

Samtidig meldes det om skyting ved bygningen til det statlige serbiske tv-selskapet i Beograd. Også tv-bygningen skal stå i brann. Det rapporteres om stridsvogner i gatene

Enheter fra serbisk spesialpoliti og soldater har besatt hovedbygningen til det statlige serbiske fjernsynet RTS, melder Radio Pancevo. Politiet bruker tåregass for å spre demonstranter utenfor den jugoslaviske nasjonalforsamlingen.

Demonstrantene kommer fra hele Serbia, og har ett mål:

Få Slobodan Milosevic til å akseptere Voijislav Kostunicas valgseier, og deretter gå av.

Situasjonen er svært spent. Folks raseri er i ferd med å koke over, og det har vært sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Men lite tyder på at Milosevic vil akseptere ultimatumet fra opposisjonen. I går besluttet den jugoslaviske konstitusjonsdomstolen å annullere presidentvalget Kostunica vant.

- Det betyr at vi gjør alt fra begynnelsen. Beslutningen er endelig og kan ikke ankes. Etter denne avgjørelsen må nye valg organiseres, første runde er annullert, sier lederen for domstolen, Milutin Srdic, til Radio Free Europe.

Uklarhet

Det er dermed uklart om det blir avholdt en annen valgomgang i det hele tatt.

Spekulasjonene går på at Milosevic-regimet vil benytte kjennelsen fra domstolen til å droppe hele valgprosessen nå, og i stedet holde nyvalg neste år når Milosevics periode løper ut.

Opposisjonstalsmenn Dagbladet snakket med i går reagerer kraftig på kjennelsen fra konstitusjonsdomstolen. De ser på den som et nytt forsøk fra Milosevic på å klamre seg til makten.

- Vi ble ikke engang informert om kjennelsen, til tross for at vi er part i saken, sier en talsmann til Dagbladet.

Urolig

Samtidig samles nå hundretusener av demonstranter i sentrum av Beograd. Klokka 15 i dag startet det som tegner til å bli den største protesten mot Milosevic.

Over en million mennesker er ventet å delta. Det har vært sammenstøt mellom politiet og folk som er på vei for å delta i masseprotesten i Beograd.

Konstitusjonsdomstolens kjennelse har økt spenningen.

I London samles representanter for USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og trolig Russland denne uka for å drøfte situasjonen i Jugoslavia.

BRENNER: Opposisjonelle satte fyr på parlamentet.
SAMMENSTØT: Politiet ruster seg foran gigantdemonstrasjonen i Beograd, og det har allerede vært sammenstøt foran parlamentet.