VIL FJERNE ASSAD: Syriske demonstranter roper at Bashar al-Assad og hans regime må gå av foran hovedkvarteret til Den arabiske ligaen i Kairo. Demonstrantene har nå tatt i bruk Syrias gamle flagg, som ble brukt før Baath-partiet kom til makta. Arabiske utenriksministre har invitert Syria til å skrive under på en avtale der 500 observatører skal få komme inn i Syria, men den syriske regjeringen har ikke svart på forespørselen. Ulitmatum-fristen har nå, klokka 13.00 norsk tid, gått ut. Foto: Mahmud Hams/Afp/Scanpix
VIL FJERNE ASSAD: Syriske demonstranter roper at Bashar al-Assad og hans regime må gå av foran hovedkvarteret til Den arabiske ligaen i Kairo. Demonstrantene har nå tatt i bruk Syrias gamle flagg, som ble brukt før Baath-partiet kom til makta. Arabiske utenriksministre har invitert Syria til å skrive under på en avtale der 500 observatører skal få komme inn i Syria, men den syriske regjeringen har ikke svart på forespørselen. Ulitmatum-fristen har nå, klokka 13.00 norsk tid, gått ut. Foto: Mahmud Hams/Afp/ScanpixVis mer

Ultimatum til Syria: Slipp inn 500 observatører

Hvis ikke vil Den arabiske liga innføre sanksjoner som flyforbud og reiseforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den arabiske liga har opp gjennom historien blitt karakterisert som et supperåd som aldri klarer å enes om noe av substans. Dette ser nå ut til å være endret.

Hvis ikke Syria nå sier ja til å slippe inn internasjonale observatører i løpet av få timer, vil de bli utsatt for en rekke sanksjoner fra Den arabiske liga, som Syria inntil nylig var medlem i.

Ikke noe svar Til tross for det massive presset fra ligaen, har ikke Syria svart på ulitmatumet. Dermed ser det ut til at Den arabiske ligaen møtes lørdag for å bestemme hvilke sanksjoner de skal gjennomføre mot sin tidligere venn og allierte, melder BBC.

Ligaen ønsker å sende 500 observatører inn i landet.

Ifølge The New York Times, vurderer nå ligaen en rekke mulige sanksjoner: Handelsboikott av viktige varer, flyforbud over Syria, reiseforbud for syriske myndighetspersoner og å fryse økonomiske midler.

Barn torturert Nærmere 4000 syrere har nå mistet livet siden syrere begynte å demonstrere mot president Bashar al-Assad og hans regime i mars i år. Ifølge aktivister har voldshandlingene akselerert den siste tida, og bare i november måned skal 400 demonstranter og sikkerhetsstyrker være drept, skriver The Washington Post.

Assad-regjeringen skylder fremdeles den utstrakte volden på væpnede gjenger og militante. De siste dagene har minst 40 barn, deriblant seks barn, blitt drept, ifølge aktivister.

Fredag ble det også klar at FNs komité mot tortur sier den har mottatt meldinger om massive brudd på menneskerettighetene i Syria. Også barn skal ha blitt pågrepet og torturert.

- Komiteen har mottatt mange troverdige rapporter om omfattende brudd på menneskerettighetene i landet. Noe av det som er mest bekymringsfullt, er meldinger om at barn har blitt torturert og på annen måte mishandlet mens de har vært fengslet, sier lederen for komiteen, Claudio Grossmann, i en uttalelse i dag, melder NTB.

Hvor mange som er drept, fengslet og torturert har ingen oversikt over, og informasjonen som kommer ut er vanskelig å få bekreftet eller avkreftet da syriske myndigheter nekter internasjonale observatører og journalister adgang til landet.

- Bashar er ferdig Tidligere denne måneden suspenderte Den arabiske ligaen Syria fordi Bashar al-Assad og hans regime nektet å gjennomføre en fredsplan som de tidligere lovte ligaen at de skulle følge.

- Bashar er ferdig. Systemet er gjennområttent. Det ser kanskje sterkt ut fra utsiden, men har et svakt hjerte, sier den syriske opposisjonslederen Riyad al-Asad til BBC.