Ultimatumet

Med Thorbjørn Jaglands berømte 36,9-utsagn i friskt minne, avviser KrF-leder Dagfinn Høybråten å kommentere Sponheims anslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Venstre kan jo ikke bli mindre enn vi er nå og fortsette i regjering. Men for KrF er det også avgjørende at de gjør et godt valg for å fortsette i regjering. Min forståelse er at KrF bør opp i et tosifret resultat. De to sentrumspartiene må ha en viss størrelse hvis regjeringen skal unngå å bli stemplet som enda mer Høyre- dominert, sier Sponheim til Dagbladet.

Da KrF-leder Dagfinn Høybråten i går ble spurt om en nedre grense for å fortsette regjeringssamarbeidet med Høyre, ville han ikke svare konkret på det.

-  Den typen erklæringer har vært prøvd før i norsk politikk, og det frister ikke til gjentakelse, sier Høybråten.

Men Sponheim tør altså der Høybråten tier, og setter ord på det KrF-folk er seg bevisst: Et lite KrF sammen med et stort Høyre er ingen god blanding.

Voksende misnøye

I KrF vokser misnøyen med regjeringssamarbeidet. En del sentrale KrF-folk har gått åpent ut mot regjeringsdeltakelsen. Høybråten slår fast at dette er en sak som må avgjøres av KrFs landsmøte neste vår. Selv ønsker han å fortsette regjeringssamarbeidet.

-  Jeg spekulerer ikke i framtida. Vi skal ha en debatt om dette på landsmøtet. Men jeg registrerer en viss utålmodighet ute i partiorganisasjonen. Medlemmene vil ha gjennomslag for KrFs politikk. Dette er en inspirasjonskilde for meg som leder, sier Høybråten.

Også i Venstre er regjeringssamarbeidet omstridt.

-  Men hvis vi sitter i regjering i april, er det helt åpenbart at landsmøtene må gi fullmakt til fortsatt regjeringssamarbeid. Noe annet vil være å oppsøke regjeringskrise. Jeg vil ikke overprøve landsmøtet, men det vil være en politisk umulighet å gjøre vedtak mot regjeringsdeltakelse, sier Sponheim.

Refset Solberg

Venstre-lederen som ofte har omtalt seg som limet i regjeringen, maner nå til samling og enhet innad etter åpen strid mellom regjeringspartiene om både flyktningpolitikk og alkoholpolitikk.

Mange mener at statsminister Kjell Magne Bondeviks autoritet er blitt undergravd av Høyre-leder Erna Solberg. I Aftenposten i går refset Høybråten Solberg for åpent å kritisere sine partnere i regjeringsekteskapet.

Sponheim sier han ikke vil kritisere Solberg, men han sier samtidig:

-  Det er viktig at vi partiledere i regjeringen løfter vår felles statsminister. De som angriper oss, flytter lyset vekk fra «den rød-grønne røra». Angrepene på oss vil vedvare. Vi vil få et rotterace fram mot valget, og det er allerede i gang. For LO og Ap står mye på spill, og de vil ta i bruk de fleste virkemidler mot oss, sier Sponheim.

Rausere Høyre

-  KrF-folk mener regjeringen har blitt høyredominert, er den det?

-  Nei, det er en myte. Løsningene i miljøpolitikken, i distriktspolitikk og landbruk har Høyre tapt, og det har de akseptert. Men det er kanskje viktig at vår seniorpartner i regjeringen viser nødvendig raushet også i den ytre kommunikasjon. Høyre bør også være flinkere til å gå i rette med påstander om Høyre-dominans. Det kan også være at KrF-folk må bli flinkere til å høre mer på sine egne enn på avisene og politiske motstandere, sier Sponheim.

-  Hvis Høyre-stemplet skal unngås, må vel statsbudsjettet, som jo også blir valgkampbudsjett, ha klar sentrumsprofil?

-  Det som er viktig, er at regjeringen beholder initiativet i den politiske debatten, og statsbudsjettet må bidra til det. For Venstre er det viktig at vi får en god miljø- og næringsprofil, og da er kollektivsatsing prioritert.

-  Blir alkoholavgiftene satt ned?

-  Innenfor en vanskelig budsjettsituasjon vil ikke jeg prioritere å gjøre noe med alkoholavgiftene nå. Hva regjeringen kommer med i statsbudsjettet, vil jeg ikke spekulere noe om, sier Sponheim.

Fra sak til sak

Høybråten tror at Bondevik-regjeringen vil sitte tida ut, men han er forberedt på en tøff budsjetthøst.

-  Vil KrF være parat til å støtte en Ap-regjering dersom det blir regjeringskrise i høst, og Ap ber om støtte fra KrF?

-  Regjeringen har til hensikt å legge fram - og få støtte - for et budsjett denne høsten. Men blir vi kastet på budsjettet, er det ikke naturlig å bli støtteparti for de partiene som kaster oss. Da vil det snarere bli snakk om å forholde seg til en ny regjering fra sak til sak, sier Høybråten.

KRAFTSALVE: - Venstre kan jo ikke bli mindre enn vi er nå og fortsette i regjering. Men for KrF er det også avgjørende at de gjør et godt valg for å fortsette i regjering, sier Lars Sponheim. Bildet er fra stortingsvalget i 2001.