Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ultrakonservative nasjonalister inn i den israelske regjeringen

Partiet har tidligere forsvart bombing av Egypt, Iran og palestinske områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ett av Israels mest konservative parti, Yisrael Beiteinu, gikk inn i den israelske koalisjonsregjeringen i går. Nasjonalforsamlingen Knesset stemte inn partiet med 61 mot 38 stemmer. Med den utvidede koalisjonsregjeringen dreier israelsk politikk seg dermed til høyre, melder nyhetsbyrået AP.

Partiets leder Avigador Lieberman, har tidligere forsvart bombing av tettbefolkede steder i Iran, Egypt og i de palestinske områder.


Lieberman er nå blitt valgt som en av flere vise-statsministere. Han får også ansvar for å ta for seg strategiske sikkerhetstrusler mot Israel.

Avgjørelsen fordømmes

Utvidelsen av koalisjonsregjeringen kommer bare sju måneder etter at Olmerts parti Kadima vant valget blant annet på en strategi om ensidig tilbaketrekning fra store deler av Vestbredden. Det er ventet at Yisrael Beiteinu vil sørge for at det ikke kommer et nytt fredsinitiativ fra Israels side i nærmeste fremtid.

Palestinere, israelske arabere og flere analytikere har fordømt avgjørelsen. De har sammenliknet situasjonen med inkluderingen av Joerg Haider og hans Freedom Party fra ytterste høyre fløy i den østerrikske regjeringen i 2000. En avgjørelse som gjorde at Israel trakk sin ambassadør til Wien i flere år.

- En stygg beskjed om en den retningen denne israelske regjeringen beveger seg i, sier en av Mahmoud Abbas sine rådgivere, Nabil Shaath, om utvidelsen av den israelske regjeringen.

Israels kulturminister, Ofer Pines-Paz, fra arbeiderpartiet gikk av i protest kort tid etter at det ble klart at Yisrael Beiteinu skulle inkluderes i regjeringen.

- Ingen endring

IMOT TILBAKETREKNING: Yisrael Beiteinus leder Avigdor Lieberman, er imot tilbaketrekning fra Vestbredden. Alle foto: SCANPIX
IMOT TILBAKETREKNING: Yisrael Beiteinus leder Avigdor Lieberman, er imot tilbaketrekning fra Vestbredden. Alle foto: SCANPIX Vis mer

På sin side insisterer Israels statsminister Ehud Olmert på at dette ikke vil bety noen endringer i regjeringens politikk.

- Jeg tror det er viktig at vi er aktive på den diplomatiske arenaen. Dette gjelder først og fremst i spørsmålet om palestinerne, fortalte Olmert sitt parti.

Det har ikke vært fredsforhandlinger mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene på flere år. Og Hamas sin seier i det palestinske valget i januar i år, har gjort fredsforhandlinger vanskelig ettersom Israel ikke ønsker å forhandle med Hamas. EU, USA og Israel definerer Hamas, som har en militær og en politisk fløy, som terrorister.

Eter Israels krigføring mot Hizbollah i Libanon i sommer, sank den israelske koalisjonsregjeringens popularitet kraftig, og tvang Olmert til å gå bort fra sin tilbaketrekningsplan. Dette banet vei for at Liebermans parti kunne gå inn i regjeringen.

Med Yisrael Beiteinus 11 mandater med på laget, får Olmerts regjering kontroll over 78 av parlamentets 120 seter.

image: Ultrakonservative nasjonalister inn i den israelske regjeringen
DEMONSTRERTE: Israelsk-arabiske medlemmer av Knesset demonstrerte mot utvidelsen av regjeringen.
TRAKK SEG I PROTEST: Israels kulturminister trakk seg fra regjeringen i protest mot Yisrael Beiteinus.