Ultralyd-debatten utsatt

Regjeringen skal tidligst sent i høst legge fram en stortingsmelding om medisinsk etikk.

UTSETTES: Regjeringen skal tidligst i høst legge fram en stortingsmelding om medisinsk etikk.
Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet
UTSETTES: Regjeringen skal tidligst i høst legge fram en stortingsmelding om medisinsk etikk. Foto: Jon Terje H. Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Regjeringen har i vår lurt på om tilbud om tidlig ultralyd først skal drøftes gjennom en stortingsmelding eller kjapt innføres gjennom en forskrift. Men nå er det klart at saken blir utsatt, skriver Vårt Land.

Både ultralyd-spørsmålet og en rekke bioetiske stridssaker blir tatt opp i en egen stortingsmelding som vil komme tidligst sent i høst, ifølge avisen. I praksis blir det ingen stortingsbehandling av meldingen før til våren neste år, kort tid før valget.

Stortingsmeldinger er dessuten ikke vedtak, slik at det kan drøye til etter valget og inn i neste stortingsperiode før alt er banket gjennom.

Det skal være Senterpartiet som har ønsket at ultralyd-spørsmålet skal tas opp sammen med en rekke andre temaer i en felles pakke.

- Da er det anledning til å få diskutert viktige etiske problemstillinger under ett. Få områder i politikk byr på så vanskelige avveininger. Politikerne får da et atskillig bredere grunnlag, sier Sps helsetalskvinne Kjersti Toppe, som selv er utdannet lege.

Tilbud om tidlig ultralyd er bare en del av en rekke spørsmål som er ventet i stortingsmeldingen. Andre temaer blir eggdonasjon, fosterdiagnostikk, genterapi og forskning på befruktede egg.

(NTB)