- Ultralydloven er kvinnefiendtlig

Jens Stoltenberg godtar ikke påstanden fra SV-leder Kristin Halvorsen om at Ap farer med løgn i ultralydstriden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stoltenberg mener SV har vært med på å lage en kvinnefiendtlig lov.

- Vi mener det var galt av SV å gå sammen med regjeringspartiene om reglene for ultralyd. Arbeiderpartiet mener alle kvinner skal ha rett til å ta ultralyd tidlig i svangerskapet uten å stå til rette for noen og at det skal være gratis. SV støtter merknadene i loven som slår fast at det skal være en medisinsk begrunnelse eller at kvinner må betale selv. Fagfolk tolker det som en innskrenking. Hvis SV nå mener noe annet, er det positivt. Da kan vi bli enige når forskriftene kommer, sier Jens Stoltenberg.

Stoltenberg mener at dette er en kamp som som handler om to grunnleggende verdier for Ap.

- For det første at kunnskap, vitenskap og teknologi skal brukes til menneskets beste og gjøres mest mulig tilgjengelig. For det andre at kvinner bestemmer over egen kropp og graviditet. Det siste handlet abortkampen om på 70-tallet.

Han mener ultralyd i første rekke handler om å gi mor og foster mer trygghet, bekjempe sykdom og gi muligheten til å unngå misdannelser.

Men Ap-lederen understreker at heller ikke Ap går inn for å innføre rutinemessig ultralydundersøkelse i 11.-12. uke.

- Norske kvinner er etisk bevisste og ansvarlige. De som ønsker ultralyd, må få det. Jeg er overhodet ikke redd for at tilbudet misbrukes. Merknadene og begrunnelsene i den nye loven er kvinnefiendtlige fordi de uttrykker en mistillit til kvinner. Holdningen er at de må beskyttes mot en truende teknologi.

Han er opprørt over at spesielt KrF gjør det til et spørsmål om sorteringssamfunnet.

- Det gir en unødvendig skyldfølelse til kvinner som tar vanskelige valg. Tallene viser at 80 prosent av alle svangerskapsavbrudd skjer på grunn av dødelige avvik hos fosteret. Verken denne gruppen, eller andre som på grunn av misdannede foster tar abort, skal påtvinges dårlig samvittighet av begrepsbruken til KrF, sier han.

GOD TEKNOLOGI: - Jeg skjønte ingenting av det jeg så på ultralydbildene av mine egne barn, men jeg tror mange kvinner føler en ekstra trygghet i svangerskapet hvis de tidligst mulig får vite at alt står bra til, sier Jens Stoltenberg til jordmor Grethe Dullum på Ullevål universitetssykehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer