Ultraortodokse i Israels regjering

Statsminister Netanyahu får med seg Shas-partiet.

SKAL STYRE LANDET: Israels president Shimon Peres måtte gi Benjamin Netanyahu to ekstra uker på å få dannet en koalisjonsregjeringen. I utgangspunktet skal en regjering være på plass fire uker etter valget, men det er adgang til å gi en to uker lenger frist. I dag undertegnet Netanyahu en avtale med Shas-partiet. Foto: Amos Ben Gershom/Scanpix
SKAL STYRE LANDET: Israels president Shimon Peres måtte gi Benjamin Netanyahu to ekstra uker på å få dannet en koalisjonsregjeringen. I utgangspunktet skal en regjering være på plass fire uker etter valget, men det er adgang til å gi en to uker lenger frist. I dag undertegnet Netanyahu en avtale med Shas-partiet. Foto: Amos Ben Gershom/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu får med seg det ultraortodokse Shas-partiet i sin nye koalisjonsregjering.

Ifølge avtalen som Netanyahu undertegnet sammen med Shas i dag, får partiet fire ministerposter i den nye regjeringen, deriblant posten som innenriksminister.

Netanyahu og hans borgerlige Likud-parti har allerede fått med seg det ekstreme høyrepartiet Yisrael Beitenu i koalisjonsregjeringen, og partiets omstridte leder Avigdor Lieberman blir ny utenriksminister.

Med mandagens avtale i boks, har Netanyahu sikret seg støtte fra 53 av de 120 medlemmene av nasjonalforsamlingen, Knesset. Nå vil Netanyahu forsøke å overtale Ehud Barak og hans arbeiderparti til å gå med i koalisjonsregjeringen.

Mislykkes han med det, må Netanyahu forsøke å samle støtte hos småpartier på høyresiden. Men Likud-lederen vil forsøke å unngå det fordi en ren høyreregjering kan få samarbeidsproblemer med USA.

Sentrumspartiet Kadima fikk flest stemmer i valget 10. februar, men partileder Tzipi Livni vil ikke gå med i Netanyahus regjering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer