SKAL STYRE LANDET: Israels president Shimon Peres måtte gi Benjamin Netanyahu to ekstra uker på å få dannet en koalisjonsregjeringen. I utgangspunktet skal en regjering være på plass fire uker etter valget, men det er adgang til å gi en to uker lenger frist. I dag undertegnet Netanyahu en avtale med Shas-partiet. Foto: Amos Ben Gershom/Scanpix
SKAL STYRE LANDET: Israels president Shimon Peres måtte gi Benjamin Netanyahu to ekstra uker på å få dannet en koalisjonsregjeringen. I utgangspunktet skal en regjering være på plass fire uker etter valget, men det er adgang til å gi en to uker lenger frist. I dag undertegnet Netanyahu en avtale med Shas-partiet. Foto: Amos Ben Gershom/ScanpixVis mer

Ultraortodokse i Israels regjering

Statsminister Netanyahu får med seg Shas-partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu får med seg det ultraortodokse Shas-partiet i sin nye koalisjonsregjering.

Ifølge avtalen som Netanyahu undertegnet sammen med Shas i dag, får partiet fire ministerposter i den nye regjeringen, deriblant posten som innenriksminister.

Netanyahu og hans borgerlige Likud-parti har allerede fått med seg det ekstreme høyrepartiet Yisrael Beitenu i koalisjonsregjeringen, og partiets omstridte leder Avigdor Lieberman blir ny utenriksminister.

Med mandagens avtale i boks, har Netanyahu sikret seg støtte fra 53 av de 120 medlemmene av nasjonalforsamlingen, Knesset. Nå vil Netanyahu forsøke å overtale Ehud Barak og hans arbeiderparti til å gå med i koalisjonsregjeringen.

Mislykkes han med det, må Netanyahu forsøke å samle støtte hos småpartier på høyresiden. Men Likud-lederen vil forsøke å unngå det fordi en ren høyreregjering kan få samarbeidsproblemer med USA.

Sentrumspartiet Kadima fikk flest stemmer i valget 10. februar, men partileder Tzipi Livni vil ikke gå med i Netanyahus regjering.

Den nye regjeringen må være klar senest 3. april.

(NTB)