Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulv dreper i Østfold

En ulv som trolig stammer fra «Mosse-flokken», herjer nå nærområdene ved Sarpsborg. I helga drepte den fire sauer og skremte livet av tre andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOLLI/OSLO (Dagbladet): - Jeg mener at ulven hører hjemme i vår fauna. Men den har ikke noe å gjøre ved dørstokkene våre. Når sånt skjer, bør vi vurdere å fjerne den eller ta den ut. Det mener Reinert Fredriksen, leder i Østfold geitehundlag. Det var dette lagets sauer som ble tatt i går morges ved Solli bruk, like ved E6 mellom Moss og Sarpsborg.

Skremt på vannet

Men først slo den svært kraftige ulvetispa til fredag. Angrepet foregikk ved Jelsnes på Tunøya, ei halvøy rett nord for Sarpsborg. Her drepte ulven to sauer. Tre andre sauer ble så skremt at de løp rett ut i Mingevannet.

- Fantastisk at de overlevde. Sauen er ingen svømmer, sier Viltnemndas leder i området, Kay Wammer.

En mann i robåt så opptrinnet, og klarte å skremme sauene tilbake på land. Da var ulven forduftet. Paralyserte ble sauene stående ved vannlinja i flere timer etterpå.

Dagbladet har forstått det slik at disse tre sauene lørdag måtte avlives som følge av sjokkopplevelsen.

Måtte avlives

Lørdag ble ulven på nytt sett av folk i båt, denne gang laksefiskere. Da forsøkte tispa å krysse Mingevannet, en sidearm av Glomma, fra sør til nord.

Interessen fra fiskerne gjorde at ulven avbrøt forsøket. Men den må ha svømt over elva seinere, for tidlig i går morges slo den altså til ved Solli bruk.

- Den ene sauen var død da jeg kom fram. Ulven hadde spist deler av brystet og halsen. Den andre levde og hadde tilsynelatende små skader, men innvendig var den så ødelagt at jeg måtte avlive den. Derimot hadde ulven ikke rørt de to smålammene som beitet sammen med dem, opplyser Reinert Fredriksen.

- Mange rykter går nå i området. Mytene lever, konstaterer Viltnemndas Kay Wammer.

Ulvetispa er trolig et ensomt eks-medlem av den oppløste Mosse-flokken, som herjet Østfold for et par år siden.

HERJER: - Det må være samme ulv som herjet i det samme området fjor. I så fall kommer den til å dukke opp ved Råde snart, tipper Reinert Fredriksen i Østfold geitehundlag.