I BRYSTET:  En av sauene langs Birkebeinerveien i helgen var angrepet i bryst og bitt i hjel. Foto: Bjørn Skjervold.
I BRYSTET: En av sauene langs Birkebeinerveien i helgen var angrepet i bryst og bitt i hjel. Foto: Bjørn Skjervold.Vis mer

Ulv gikk amok i saueflokk

- Trist og opprørende langs Birkebeinerveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Fredag ettermiddag slapp gårdbruker Jo Gimse i Koppang ut om lag 200 sauer og lam på det vanlige skogsbeitet.
Allerede klokka 05 lørdag morgen kom de første meldingene om dyr som var skambitt av ulv og lå døde eller døende i terrenget.

Og det på tross av dyrene ble sluppet ut på vestsiden av Glomma, der det teoretisk ikke skal være ulv. Søndag kveld var det registrert 22 skambitte dyr.

Lokalkjente Bjørn Skjervold tok bilder av flere sauer han kom over langs veikanten da han kjørte Birkebeinerveien fra Stor-Elvdal til Lillehammer lørdag.

-Trist og opprørende - Et trist og opprørende syn. Det var mange som kjørte Birkebeinerveien i helgen og ble vitne til denne dyretragedien i et område der dette teoretisk ikke skal skje, sier Skjervold til Dagbladet.

Han er verken sauebonde eller spesielt involvert i rovdyrdebatten. Men han har ikke vært øyenvitne til noe slikt før, og var opptatt av å dokumentere det han så.

Og han hørte hva medlemmer av viltnemnd og andre fagfolk sa ute i terrenget.

- De mente at dette må være en ung ulv som har oppført seg som en ren lystmorder. Det mange var vitne til i helgen lover ikke bra nå som beitesesongen nettopp har begynt, sier Skjervold.

Ulv i Fredrikstad Det er ikke bare i Birkebeinertraktene at konflikten mellom rovdyr og beitedyr har blusset opp i helgen.
I Ørmen i Fredrikstad ble ni kviger skremt utfor et stup og drept lørdag. Det er sett ulvespor i området, og Ari Ek i Mattilsynet sier til Fredriksstad Blad at kvigene kan være skremt av ulv.

 EN LEVENDE OG EN DØD:  En voksen sau vokter over et ihjelbitt lam langs Birkebeinerveien. Foto: Bjørn Skjervold.
EN LEVENDE OG EN DØD: En voksen sau vokter over et ihjelbitt lam langs Birkebeinerveien. Foto: Bjørn Skjervold. Vis mer

I Grue Finnskog ble det gitt fellingstillatelse torsdag på en hannbjørn som har herjet i saueflokker. Lørdag ble bjørnen skutt - ifølge Glåmdalen er det første gang på ti år at det er felt bjørn i Grue.

På Romerike like nord for Oslo er det observert bjørnespor tre steder de siste dagene - i Sørum, Aurskog-Høland og i Nes.

Her er de siste meldingene om rovdyr fra Direktoratet for natuirforvaltning.

 I BAKPARTEN:  En annen sau lå døende i veikanten etter ulvebitt i juret og bakparten. Foto: Bjørn Skjervold.
I BAKPARTEN: En annen sau lå døende i veikanten etter ulvebitt i juret og bakparten. Foto: Bjørn Skjervold. Vis mer