Ulv med vinkelsliper

Navn: Andrej Dziubek Nebb Alder: 46 år Yrke: Musiker m.m.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mørk desemberkveld for snart 31 år siden rømte han fra Polen. Sammen med to jevngamle kamerater kom han seg via Tsjekkoslovakia til en flyktningleir i Østerrike. Polen var ikke noe blivende sted for en langhåret guttunge som ville bli landets svar på Jimi Hendrix.

I flyktningleiren ble han tre fingrer fattigere, men ble til gjengjeld adoptert av Det Kongelige Norske Utenriksdepartement. Vel på plass i Norge ble han tatt hånd om Ludvig Eikaas, og tilbrakte fire lærerike år ved Kunstakademiet.

Men det var musiker han egentlig var. Og da pønken kom til Norge midt på 70-tallet, skjønte han også hva slags musikk det var han ville spille. Og kjøpte seg bassgitar, for den kan man håndtere aldeles utmerket med bare to fingrer på den ene handa.

Bassgitaren har han lagt til side. Nå er det vinkelsliper som gjelder. Et gnistrende godt instrument som gjør seg utmerket med medbrakte ulvehyl på tape som tilleggselement. Slik publikum ved selvhør kan konstatere under den pågående konsertturneen som startet i Lom i Gudbrandsdalen.

I Lom benyttet Andrej Nebb anledningen til å besøke hjemplassen til lyrikeren Tor Jonsson. Som han hadde tonesatt tidligere i år for sin siste CD «Kvite fuglar». En høsttung regndag under foten av høyfjellet var en perfekt ramme for å presentere Nebbs Jonsson-tolkninger.

Andrej Nebb har selvsagt fått Spellemannpriser. Med bandet DePress i 1981, og for et platecover åtte år seinere. Utstillinger er det også blitt - med seg selv og andre i eget galleri i Oslo sentrums umiddelbare nærhet. Her bor han visstnok også, når han ikke befinner seg på fisketur i Oslofjorden. For den urbane pønker og eksentriker er pasjonert sportsfisker. Som han vært siden han som guttunge på landsbygda i Polen fisket naboens høner med mark og krok.

Polakkene har for øvrig tatt hjem igjen sin bortrømte kunstner med åpne armer. Nebbs konsertturneer har utsolgte hus når han legger dem innom sitt gamle hjemland - og det gjør han minst én gang i året. Han er blitt profet i eget land.

Og i Norge er det altså bygdefolket storbypønkeren og livskunstneren satser på denne gangen. Lomværingene var nok skeptiske da han stilte med lokal felespiller og vinkelsliper i en provisorisk sauebinge på torget utenfor Lom kommunehus tidligere denne uka - men ungdommene likte nå i hvert fall resultatet.