Ulv omringer hovedstaden

«Send ulven til Oslo-marka,» lyder det fra sauebønder i rovdyrutsatte strøk. Men Oslo er allerede «omringet» av ulver. Streifere er observert både i Nordmarka og i Østmarka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye tyder dessuten på at både Våler-tispa i Follo og flokken i Aurskog/Charlottenberg noen mil øst for hovedstaden venter valper.

Bare Bærumsmarka savner sikre observasjoner; ellers er gråbein nå observert i alle hovedstadens nærliggende skogsområder. Selv om lokalbefolkningen flere ganger har påstått å ha møtt ulven også i Bærums skoger, har de avgjørende bekreftelsene uteblitt.

Overalt

Hva Nordmarka og Østmarka angår, er det så langt bare snakk om enkeltindivider i form av streifdyr. Nordmarks-ulven, som Dagbladet for første gang omtalte for tre uker siden, har imidlertid streifet helt nede ved Maridalsvannet - noen steinkast nord for byen. Hvor dyret nå befinner seg helt nøyaktig, vet man ikke.

Byulver

Follo/Våler-paret har derimot etablert seg i umiddelbar nærhet av storbebyggelsen. Siste observasjon er ifølge rovviltforvaltningen i Akershus gjort av hannen aleine, noe som tyder på at hunnen er gått i hi for å få valper.

Aurskog-stammen er for lengst etablert og sender på andre året sine unge hanner ut på vandring fra flokkens hovedrevir i Aurskog og inn mot svenskegrensa.

På alle kanter

- Ja, slik sett kan man si at hovedstaden nå er ringet inn av ulv. Men sommer-observasjoner er ikke like sikre som sporinger vinterstid. Men det blir spennende om Våler/Follo-paret nå får valper. Det vil vi først se når snøen kommer, sier viltforvalter i Oslo og Akershus Jan Wilberg til Dagbladet.