TATT AV ULV: Mandag morgen ble dette elgkalvkadavret funnet nord for Sognsvann. Etter å ha sendt inn bilder av det til rovdyreksperter fastslår viltnemnda at den ble tatt av en ulv. Foto: Tore Wendt Jonassen / Viltnemnda
TATT AV ULV: Mandag morgen ble dette elgkalvkadavret funnet nord for Sognsvann. Etter å ha sendt inn bilder av det til rovdyreksperter fastslår viltnemnda at den ble tatt av en ulv. Foto: Tore Wendt Jonassen / ViltnemndaVis mer

Ulv spiste elgkalv ved Sognsvann i Oslo

- Det er spesielt at ulven befinner seg så nærme disse kjente turstiene, sier Tore Wendt Jonassen i viltnemnda.

Mandag morgen fikk viltnemnda en telefon fra en elgjeger som gjorde dem oppmerksom på at det var gjort funn av et elgkalvkadaver i et område nord for Sognsvann i Oslo.

Tore Wendt Jonassen i nemnda ble sendt ut for å ta en nærmere kikk på kadaveret, og nå kan de med sikkerhet si hva som har skjedd med elgkalven.

- Vi har sendt inn bilder av kadaveret til rovdyreksperter, som kan fastslå at kalven er blitt spist av en ulv. Det ser vi på måten den har blitt drept på, sier Jonassen til Dagbladet.

ULVESPOR: Statens naturoppsyn viser hvordan du kan bli sikrere på at sporene du ser i snøen, er laget av ulv. Redigerer: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Skjedde nylig

Saken ble først omtalt av Nordre Aker Budstikke. Ifølge avisa ble kalven funnet mellom Sognsvann og Ullevålseter i Oslomarka.

Ifølge Jonassen har ulven knust lårbeina og ribbeina helt inn til ryggraden. Den har også spist opp hele kalven, noe som gjør at de kan anslå når kalven ble drept.

Kalven var fortsatt helt fersk da Jonassen undersøkte den, og den luktet ikke bedervet. Det tyder på at den er tatt nå nylig.

- Sannsynligvis skjedde det fredag eller lørdag. Det kan ikke ha skjedd i går, for da ville ikke ulven ha klart å spise opp hele kalven, sier han.

- Ikke nytt

Det er ikke noe nytt at det finnes ulv i Nordmarka, ifølge Jonassen. Men tidligere har de oppholdt seg lenger nord.

Han forteller at de nå ønsker å opplyse befolkningen om hendelsen på grunn av at området nord for Sognsvann er et av de mest befolkningstette turområdene i Oslomarka.

- Det er spesielt at ulven befinner seg så nærme disse kjente turstiene. Særlig ettersom hendelsen skjedde i helga, da det var sol og fint vær ute, sier han.

FERSK: Elgkalven var helt fersk da den ble undersøkt, men det luktet ikke fordervet. Dermed mener Jonassen at det er sannsynlig at den ble tatt i fredag eller lørdag. Foto: Tore Wendt Jonassen / Viltnemnda
FERSK: Elgkalven var helt fersk da den ble undersøkt, men det luktet ikke fordervet. Dermed mener Jonassen at det er sannsynlig at den ble tatt i fredag eller lørdag. Foto: Tore Wendt Jonassen / Viltnemnda Vis mer

Advarsel til hundeeiere

Dermed vil han be hundeeiere som tenker å oppholde seg i området, om å tenke seg litt om. For ulven kan også ta hunder, det har vi sett flere ganger i Østmarka, ifølge Jonassen.

Han kan med sikkerhet si at det finnes én ulv i området. Viltnemnda har sendt inn DNA til undersøkelse, som viser at det dreier seg om ei tispe på to år.

- Det er innenfor ulvesonen, altså et område hvor politikerne har bestemt at vi skal ha ulv. Derfor kommer den ikke til å bli jaktet på.

Jonassen forteller at han forventer flere meldinger om spor etter ulven i løpet av de neste ukene, ettersom elgjegere vil befinne seg i området på grunn av jakta.

- Ulven skal jo ha mat ganske ofte, så det blir spennende å følge med på, avslutter han.