Ulv tok Bamse

KOPPANG (Dagbladet): For første gang i Norge har ulven tatt livet av en hund som sto bundet. Håvard Noren (83) fant elghunden sin drept, bare fem hundre meter unna et større boligfelt på Koppang i Østerdalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håvard Noren skulle ut og hente ved i sprengkulda lørdag formiddag, og stusset da den ti år gamle elghunden Bamse ikke hilste som den pleide.

- Jeg så hundebåndet som lå bortover snøen, langsmed låven, og skjønte at noe hadde skjedd. Jeg hadde mistanke om at det hadde gått gæli med'n, men ikke at det var slik, sier Håvard Noren.

Tårene sprenger på når han forteller om synet som møtte ham. Elghunden var opprevet i ryggen helt inn til beinet, og det ene låret var slitt løs. Blodrester og ulvespor på låvebrua levnet liten tvil om hvem som hadde vært på ferde.

- Hunden var alt for meg. Var'n borte, så fikk jeg ikke sove om natta, sier Håvard, som kjøpte sin første hund som 11-åring, for penger han tjente på å selge molter.

- Det er ikke noe som tyder på at det er noe annet enn ulv, sier Erling Maartmann fra Fylkesmannens miljøvernavdeling i Hedmark.

Han kom til Koppang for å spore ulven og registrere drapet i går ettermiddag, men kommer tilbake i dagslys i dag.

- At ulv tar hund som står i bånd, er kjent fra Finland. Men det er første gang jeg har hørt om noe slikt i Norge. Hundene som er tatt tidligere, er tatt i forbindelse med jakt, sier Maartmann.

Kvinner mot ulv

Flere i området Stor-Elvdal/Rendalen har meldt om ulv og ulvespor denne høsten. I Rendalen er foreldrene så redde for barna sine at de ikke tør å la dem leke ute etter at kveldsmørket senker seg. Kvinner i Rendalen har stiftet foreningen Kvinner mot ulv, og samler underskrifter for å få fjernet ulven fra barnas lekeområder. Grunneiere taper inntekter fordi jegere frykter for hundene sine, og folk holder ungene innendørs eller under oppsikt.

- I fjor lot jeg datteren min gå på ski sammen med en venninne i lysløypa. Det kommer hun ikke til å få gjøre i år, sier Tone Hagen, kommunelege i Stor-Elvdal.

På østsiden av Glomma i Stor-Elvdal er det med sikkerhet sporet elleve ulver, og i Atndalen, på den andre siden av Glomma, er det sporet sju ulver denne høsten. Her lever Nord-Europas største ulvestamme.