Ulv! Ulv!

- Den hadde retning messa og hadde kanskje lyst på frokost, sier kaptein Bjørn Myrseth. Han rakk å ta to bilder av den unge ulven som dukket opp midt inne i Terningmoen militærleir på Elverum i går morges. Onsdag ble en ulv fotografert mens den tok en rusletur i Nordskogbygda nord for Elverum. En tredje ulv skal være sett på riksvei 3. Det er vargvår i Elverum!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekruttida ble kort. Med halen mellom beina ble gråbein fulgt ut av leiren.

- Jeg oppdaget dyret da det rundet et hushjørne. Ulven fulgte militær orden og holdt seg midt i veien. Da jeg fant fram et kamera for å ta bilde av den, poserte ulven på brøytekanten. Det var tydelig at den ikke likte seg noe særlig. Den hadde halen langt mellom beina, forteller kaptein Bjørn Myrseth.

Ung og uerfaren

Bjørn Myrseth har selv hatt en ulveliknende hund av typen siberian hussky, og han er ikke i tvil om at det virkelig var en ulv han så.

- Den oppførte seg annerledes enn en hund ville ha gjort. Den var mye mer sky, og da jeg plystret for å få den til å stanse, løp den bare videre. Den var ganske liten, sier Myrseth som observerte ulven i vel ti minutter før den forsvant inn i skogen.

Formann i Elverum viltnemnd, Jan Erik Olbergsveen er heller ikke i tvil om at det var en ulv.

- Størrelsen på sporene og bildene sier sitt. Dessuten brukte vi en hund for å følge sporet. Reaksjonen til sporhunden var også en god indikasjon, sier Olbergsveen.

Han kan fortelle at det finnes to eller tre ulver i Elverum-området.

- Snøen i skogen er løs, og uerfarne ulver trekker gjerne ned til oppbrøytede veier og stier. Denne har sannsynligvis fulgt en slik vei og havnet inne på Terningmoen, sier viltnemndformannen.

Mange observasjoner

De siste ukene har det strømmet inn ulveobservasjoner til viltnemnda. Onsdag ble en ulv fotografert ruslende på en vei i Nordskogbygda nord for Elverum sentrum. Ifølge Sigrun Godbakken, som fikk tatt bilde av ulven, var den stor, men ikke særlig pen.

- Vi vet jo at ulver kan streife meget langt. Kanskje flere mil i løpet av ei natt, sier Jan Erik Olbergsveen. Han tror ikke folk flest er redd for ulven.

- Folk tar det vel som en spennende naturopplevelse. Vi må likevel se an situasjonen om ulvene slår seg til i nærheten av bebygde områder. Trolig vil ulvene trekke lenger inn i skogen utpå våren, sier Olbergsveen.

Kaptein Bjørn Myrseth beskriver møtet med militærulven som en opplevelse.

- Symbolikken var i hvert fall spesiell. Ulven gikk jo bokstavelig talt i et skytefeltområde, uten at det så ut til å bekymre den det minste, sier Bjørn Myrseth.

REKRUTTULV: Ulven hadde retning messa på terningmoen militærleir, da kaptein Bjørn Myrseth kom over den. Han rakk å ta to bilder før den ble dimitert.
VEI-ULV:</B> Onsdag tok denne ulven seg en rusletur langs en grusvei i Nordskogbygda, nord for Elverum. Sigrun Godbakken tok dette bildet gjennom stuevinduet.
HADDE ULVEN I SIKTE</B>: Kaptein Bjørn Myrseth fotograferte ulven på Terningmoen.