Ulvang sulten på polrekord

I mars neste år starter Vegard Ulvang på sin lengste skitur noensinne. Han skal gå på ski fra Canada til Nordpolen. Sammen med polfarerne Lars Ebbesen og Sjur Mørdre skal han gjøre unna den 800 kilometer lange turen på rekordtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I all hemmelighet planlegger OL-helten Vegard Ulvang sitt livs skitur: Fra nordspissen av Canada til Nordpolen. En strekning på 800 kilometer i luftlinje, men som garantert blir betydelig lengre på grunn av skruis og råker i drivisen.

25 dager

Med seg på laget har Ulvang Lars Ebbesen, som gikk sammen med Cato Zahl Pedersen til Sydpolen i 1994, og Sjur Mørdre, som gikk over Antarktis i 1991 og til Nordpolen året etter. De utgjør den polare ekspertisen på laget. I tillegg skal Egil Nilsen, Knut Aas og Christian Reush, rekruttert fra Heimevernets skiløperkompani i Oslo-området, delta på laget.

Og målet med turen er klart: En meget rask tur til Nordpolen. Tradisjonelt regnes 50 dager som minimum tidsbruk på den lange og svært krevende turen. Men det norske laget håper å klare seg med halvparten!

Det blir minimal tid til hvile. Høy fart og lett utstyr er middelet. I fjor satte laget (minus Ebbesen og Ulvang) verdensrekord tvers over Grønlandsisen.

I første rekke må utstyrslageret reduseres maksimalt. Tidligere ekspedisjoner har krevd personlig utstyr på om lag 130 kilo. Dette skal, etter det Dagbladet kjenner til, kuttes med hele 100 kilo. Det meste sambands- og fotoutstyret skal droppes.

Lite mat

Matvarerasjonene reduseres kraftig og bare det letteste utstyret aksepteres i pulkene.

Lars Ebbesen og Sjur Mørdre har brukt sine polarerfaringer og en rekke turer over Grønland som basis for å starte et eget firma som skal bistå «vanlige folk» under ekstreme opplevelsesturer. Med firmaet «Hvitserk» har de allerede arrangert skiseiling, hundeturer, pulktur og fjellklatring.

Seksmannslaget til Nordpolen starter en gang i løpet av mars neste år. Vær- og isforholdene vil spille en avgjørende rolle for valg av starttidspunkt.

Nå er utstyrsforberedelser og trening i full gang. Daglige løpe- og treningsturer kreves, og Vegard Ulvang bruker årets rypejakt fra hytta i Neiden i Finnmark som opplading.