Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulveaktivist dømt til fengsel

- Jeg synes straffen er for mild, sier dansk 33-åring, som begikk hærverk «i ulvens navn».

DØMT: Storm Balderson er dømt for trusler og hærverk, men synes straffen er for mild. Foto: Stormtheviking.com / Facebook
DØMT: Storm Balderson er dømt for trusler og hærverk, men synes straffen er for mild. Foto: Stormtheviking.com / Facebook Vis mer

En 33 år gammel dansk ulveaktivist er dømt til 40 dagers ubetinget fengsel for å «i ulvens navn» ha begått hærverk mot Ulfborg kirke, framsatt trusler mot konkrete personer, samt trosset en politiordre, skriver Berlingske Tidende.

Rødmaling og trusler

Bakgrunnen for lovovertredelsene skal være at 33-åringen, som vil tiltales som sitt alias Storm Balderson, ville beskytte et nyfødt ulvekull mot «dumme mennesker».

- Jeg gjorde det for de seks nyfødte ulvene, sa aktivisten tirsdag.

33-åringen er dømt for å ha malt en del av Ulfborg kirke med rødmaling, samt å ha malt to byskilt med rødmaling. Det ene av skiltene fikk også påmontert en øks.

Dette skal bare ha vært for å få fokuset bort fra de nyfødte ulvene.

- Jeg er ulveaktivist. Jeg er ulvedebattant. Jeg gjorde dette for å fjerne fokuset fra ulvekullet som nettopp var født. Med denne handlingen gikk jeg lenger enn jeg har gjort tidligere. Jeg følte jeg måtte gjøre noe, sier Storm Balderson.

Hærverket mot kirka ble utført i sommeren 2019.

Overfor Danmarks Radio (DR) slår han fast at han lykkes, og at det er noe han er stolt av.

- Jeg ville at folk skulle hate meg i stedet for ulvene. Jeg er stolt og glad over det jeg har gjort, sier han.

Spraymalt kors

Han er også dømt for å ha framsatt trusler mot en 66 år gammel mann som året i forveien skjøt og drepte en ulv i samme lokalområde. Storm Balderson truet også mannens sønn.

Truslene skal ha kommet på Facebook, og 33-åringen satt også opp et trekors på Ulfborg med følgende spraymalte påskrift:

«RIP MT' og sønn» og «Blod blir ikke glemt».

66-åringen ble for øvrig dømt til 40 dagers betinget fengsel for ulvedrapet.

Storm Balderson tilsto truslene mot 66-åringen og sønnen da han møtte i retten.

I tillegg til truslene mot far og sønn ble Balderson kjent skyldig i å ha truet medlemmer av foreningen «Ulvefrit Danmark». Et vitne forklarte i rettssaken at Storm Balderson i en video publisert på nettet sa at medlemmer av foreningen «skulle hatt en spade i nakken».

FELT ETTER VEDTAK: 20. november ble to ulver felt i Rendalen etter vedtak fra Miljødirektoratet. Video: Statens Naturoppsyn / Miljødirektoratet Vis mer

Anker dommen

Etter at dommen hadde falt tirsdag hadde Balderson en noe overraskende vurdering av den.

- Jeg har overmalt en hel by, og det er mange mennesker som har en mening om det. På bakgrunn av det synes jeg faktisk straffen er for mild, sier ulveaktivisten.

Han anker likevel dommen, fordi han er dømt for å ha brutt en politiordre, noe han mener er et brudd på hans ytringsfrihet.

Storm Balderson er en meget frittalende mann, som har sikret seg selv masse omtale i forbindelse med hærverket og truslene. Men også på andre områder har mannen som kaller seg selv «the viking», fordi han lever etter nordisk mytologi og tilber Odin, fått en del omtale.

Det ble blant annet mye debatt i Danmark da Balderson sto fram og fortalte at han hadde hatt 218 sexpartnere, ifølge DR.

Han har også deltatt i datingeksperimentet «Date min verste side», som ble vist på DR3 og DRTV.