Ulvefrykt gir gratis skoleskyss

En utredning fra utdanningskontoret i Østfold har slått fast at frykt for ulv på skoleveien kan gi barn rett til gratis skoleskyss. Men hvor redde må ungene være?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplæringslovens paragraf tretten slår fast at fylkeskommunen må betale skyssen dersom veien er «særlig farlig».

Men hva er «særlig farlig»?

Det var det Østfold fylkeskommune ville ha svar på da de ba Statens utdanningskontor i Østfold om en utredning, melder NRK.

Og svar fikk de:

«Vi antar at truende dyr i enkelte tilfeller kan utgjøre en fare som vil kunne utløse skyssrett. I slike tilfeller må det tas hensyn til så vel reell fare som subjektivt opplevd fare, når denne kan knyttes til dokumenterbare objektive forhold knyttet til angjeldende veistrekning. Spesielle forhold knyttet til den enkelte elev (f.eks. alder) som kan forsterke den sjubjektivt opplevde fare, må tas i betrakning.»

Like klok

- Vi blir vel ikke så veldig mye klokere av svaret fra utdanningsdirektøren. Den slår fast at i særlige tilfeller så kan dette med frykt og redsel for truende dyr utløse rett til spesialskyss uten at de går nærmere inn på når dette skal tre i kraft, sier fylkesdirektør for regional utvkling, Atle Haga til NRK.

Han svarer slik på spørsmålet om hvor mye frykt som egentlig må til:

- Det er veldig vanskelig å vurdere, synes jeg. Det må i tilfelle være der ulv eller andre rovdyr opptrer regelmessig langs skoleveien og skole barna føler seg truet, sier fylkesdirektøren.

Ingen barn har hittil blir vurdert som redde nok, men Haga utelukker ikke at vi i framtida får tilfeller der barn er så redde at de kan få gratis skoleskyss. For antallet ulv i Østfold er stigende.

SKAPER FRYKT: Ulven skaper så mye frykt at skolebarn i Østfold kan få gratis skyss.