Ulvegåten kan være løst

Lederhannen i ulveflokken i Østfold ble fanget av eksperter i Spydeberg i går ettermiddag. Da viste det seg at dyret ennå ikke er kjønnsmodent. Den kan derfor ikke være «far» til de omstridte valpene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hybrid-teorien - som går ut på at valpene er halvt hund - er dermed kraftig styrket.

Og i dag ventes det endelige svaret. Analysen fra Universitetet i Uppsala - innhentet fra ulvevalpen som ble påkjørt og drept i Våler-flokken i fjor høst - skal offentliggjøres. Hvorvidt analysene fra professor Hans Ellegren vil gi det endelige svaret på om ulvevalpene i Østfold-flokken er halvt hund, er uvisst. Desto viktigere var gårsdagens ulvefangst.

- Dyret som i går ble fanget og radiomerket, er utvilsomt en ekte ulv, bekrefter direktør i Direktoratet for naturforvaltning, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.

Valp

Dyret viste seg nemlig å være merket fra før, nærmere bestemt i Hagfors, Sverige i desember 1998. Da var dyret en valp. I dag er lederulven litt over halvannet år og ennå ikke kjønnsmoden. Ulven er «broren» til utbryterdyret som for tida opererer i Vest-Agder.

Dermed kan mysteriet bak ulveflokken i Østfold være løst: Enten er «faren» til valpene død, eller sannsynligvis en hund.

Innlysende

- Dette er innlysende. Ulven blir først kjønnmoden når den er to år. Sjansen for at en ettåring kan forplante seg er uhyre liten og skal aldri ha forekommet ute i naturen, sier ekspert Viggo Ree.

Hans konklusjoner bekreftes av DN-leder Lier-Hansen og miljøvernleder Rune Bergstrøm i Østfold.

Dersom valpene viser seg å være halvt hunder, vil vi gi Guro Fjellanger et klart råd, sier DN-direktøren. I klartekst betyr dette at valpene vil bli avlivet.