Ulvehatere legger ut giftåte

KOPPANG/OSLO: Lokale ulvehatere i Østerdalen gir seg ikke i kampen mot ulven, og legger ut giftåter for å ta livet av ulveflokken i Atndalen. Et giftåte ble avdekket nå i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Koppang-flokken har flere ganger før vært utsatt for drapsforsøk med gift uten at det lokale politiet har kommet til bunns i sakene. Denne helga var imidlertid politiet raskt på åstedet.

Det nyetablerte Gråfjell-paret er blant ulvene som beviselig har vært på drapsåtet de siste dagene.

Kadaverplass

Giftåtene er gjemt inne i skogen på vestsida av Storsjøen, sørvest for Åkrestrømmen i Rendalen. En person som var på sporing av det nyetablerte Gråfjell-paret, oppdaget åtene fredag. Mannen som selv er fra området, meldte straks fra til lensmannen. Giftfella var lagt midt i Koppang-flokkens revir.

Minst sju fugler - nøtteskrike, skjære og kråke og et elgkadaver samt to kadavre av mer ubestemmelig karakter - ble funnet døde. Rundt kadaverplassen var det tjukt av ulvespor.

Lensmannen i Rendalen beslagla lørdag kadavre og døde fugler for analyser og prøver. Prøvene må analyseres før det kan fastslås om man har med en ny giftsak å gjøre. Funnene levner ingen tvil om sakens karakter, bekrefter lensmannen.

Ulver på åtet

Da Direktoratet for naturforvaltning (DN) i februar besluttet jakt på Imsdals-paret og Atndals-flokken, bestemte myndighetene at Koppang-flokken skulle få leve inntil videre.

Dagbladet har fått meldinger om at ulvene som ble skånet skal tas på annet vis. Tidligere er det også påvist giftåter i flokkens revir.

Ansvarlig for ulvejakta, DNs Jostein Sandvik, karakteriserer den nye giftsaken som meget alvorlig og tragisk. Han bekrefter at det såkalte Gråfjell-paret som nylig ble merket med radiosender, har vært på åtet.

Paret var imidlertid i live da det seinest ble observert på isen av Storsjøen i går.

I de deler av Sør-Norge der den fåtallige ulvestammen nå holder til, legges det stadig oftere ut gift for å drepe det fredede rovdyret.

Fredag ble ulvegiftsaken i Aurskog avsluttet i retten. Her står tre menn fra Setskog-området tiltalt for å ha forsøkt å drepe ulv med gift.

Statsadvokat i Økokrim, Rune B. Hansen, har tatt ut tiltale mot de tre mennene, som risikerer fengsel og høye bøter.

JAKTA FORTSETTER: Jaktleder Leonard Mikalsen og ulven som ble skutt i Atnadalen i Østerdalen i går. Med dette er det skutt fire av ni ulver som det er gitt fellingstillatelse for.