Ulvehybridene sporløst borte

De to gjenlevende ulvehundene i Østfold er sporløst forsvunnet, deriblant den mye omtalte «Gyro». Trolig har de vandret ut av området for å finne seg egne ulvemarker - for siden å formere seg videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er det stor fare for at ulvehundene vil kunne slå seg sammen med reine ulver som nå finnes i et 40-tall i det østlige av Østfold, i Akershus og i store deler av Hedmark. Dyra skal ikke ennå være kjønnsmodne, men forskerne vet lite om når slike blandingsdyr faktisk kan være i stand til å danne par.

Hunder er kjent for å kunne formere seg tidligere enn ulver, som i regelen må være to vintre før de er kjønnsmodne.

Kom seg unna

Fylkesmannens deltaker i statens jaktlag nedsatt for å drepe de urene ulvene, Jan Erik Eggen, sier til Dagbladet at det er over en uke siden sist man så sportegn etter dyra. Det er over tre uker siden tispa «Gyro» sist ble peilet med radiosender. Da oppholdt den seg på ny på Nesodden. Han er rimelig sikker på at hybridene har vandret ut, trolig hver for seg.

Den siste uka har det vært til dels meget gode sporingsforhold, noe som førte til at ulvehunden som har gått sammen med mora og lederhannen, ble skutt. Jaktlaget har både før og etter fellingen sist mandag trålet hele området i Østfold vest for Glomma, uten resultat.

- Vi er rimelig sikre på at dyra har forlatt området, enten for godt eller midlertidig, sier Eggen til Dagbladet. Han har ingen tro på at dyra er skutt ulovlig.

Dermed har nettopp det hybridjakta skulle forhindre, trolig skjedd: At dyra har kommet seg unna.

Ikke løyve

Å skyte hybridene et annet sted, er det ikke utstedt løyve for. Ikke minst fordi det er meget vanskelig å skille dyra fra ekte ulver. Saken kan ventes å skape et ramaskrik så vel blant ulvemotstandere som i forvaltningen, hver med sitt utgangspunkt.

Jakta på ulvehundene pågår nå på sjuende uka, og bare to av dyra er skutt. Det er omtalte «Gyro» og det fjerde dyret, uvisst av hvilket kjønn, som har kommet seg unna.

ottar.jakobsen@dagbladet.no