Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulvejakta blir ikke stanset

Siden tirsdag er åtte ulver skutt.

Ulvejakten startet igjen 2. januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Ulvejakten startet igjen 2. januar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WWF Verdens naturfond har i to omganger de siste månedene saksøkt staten ved Klima- og miljødepartementet. WWF mener den norske ulveforvaltningen strider mot Grunnloven, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen.

– Vi er skuffet og mener dommen uriktig legger til grunn at bestandsmålet for ulv kan brukes som en øvre grense for hvor mange ulver vi kan ha i Norge. Vi skal nå lese dommen grundig og vil vurdere å anke, samtidig som vi håper hovedsaken kan komme opp så raskt som mulig, sier Ingrid Lomelde, miljøpolitisk leder i WWF.

13 ulver skutt

Oslo tingrett besluttet 21. november i fjor at jakten må stanses i påvente av at retten senere skal ta stilling til om ulveforvaltningen er i tråd med norsk lov og internasjonale avtaler. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) fattet dermed et nytt vedtak 1. desember som han mente var bedre begrunnet og der saksbehandlingsfeilen fra det første vedtaket var rettet opp.

13. desember saksøkte WWF Norge staten på nytt, og krevde at ulvejakten både utenfor ulvesonen og i Osdals- og Julussarevirene, som ligger delvis innenfor ulvesonen, stanses. Saken ble behandlet i tingretten like før jul, men kjennelsen kom som ventet først nå på nyåret.

Mens tingretten har behandlet søksmålet, har jakten startet opp igjen. Fem ulver utenfor ulvesonen var allerede skutt før jakten ble stanset av tingretten i november. Etter at jakten innenfor ulvesonen startet opp 1. januar, er åtte ulver skutt – fire fra Osdalsflokken og fire fra Julussaflokken.

42 ulver kan felles

Departementets siste vedtak innebærer at tolv ulver utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold kan felles. Innenfor ulvesonen er det bestemt at de 16 ulvene fra de to flokkene på grensen til ulvesonen kan skytes. I andre deler av landet er det åpnet for jakt på 14 ulver.

Totalt har regjeringen dermed åpnet for at 42 ulver kan skytes i Norge i vinter, noe som ifølge WWF tilsvarer 75 prosent av de helnorske ulvene. Rovviltnemndene åpnet opprinnelig for at 50 ulver kunne felles i vinter.

Reaksjonene på kjennelsen er ikke uventet delte. I bondeorganisasjonene og hos skogeierne er man svært fornøyd og mener dette er en seier for alle som har jobbet for at ulveforliket i Stortinget faktisk settes ut i livet.

- Retten finner at det ikke er sannsynliggjort at departementets vedtak om lisensfelling av ulv er i strid med internasjonale forpliktelser. Dette gir en klar indikasjon på hvilken retning rettens senere behandling av WWFs krav vil gå, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund til NTB.

Skuffelse hos SV og MDG

Hos både SV og MDG er skuffelsen stor. Nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne, Rasmus Hansson, gjentar nå oppfordringen til Helgesen om å komme med en utredning av hva det vil si å ha en levedyktig bestand av ulv.

- Regjeringen fyrer løs uten kunnskap. Nå skal man skyte 75 prosent av de norske ulvene, samtidig som regjeringen fortsatt ikke har noen idé om hvor mange ulv som må være for å ha en levedyktig norsk ulvebestand, sier Hansson i en kommentar til NTB.

.-Ulvedommen i Oslo tingrett er trist. Ulven er en kritisk truet art i Norge. Likevel velger regjeringen å skyte hele familiegrupper som har gjort liten skade, det er totalt uforsvarlig miljøpolitikk sier Lars Haltbrekken, miljøpolitisk talsperson i SV.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!