Ulvejegerne skjermes fra verdenspressen

Både engelsk og amerikansk presse har meldt sin ankomst til Koppang dersom ulvejakta starter som planlagt lørdag. Alle overnattingssteder er for lengst fullbooket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdenspressen skal innlosjeres på flatseng. Ulvejegerne frykter presset.

- Det kommer til å bli et voldsomt kjør, men det er vi i og for seg forberedt på, sier informasjonsansvarlig Svein Nic. Nordby i Direktoratet for naturforvaltning til Dagbladet.

Etter at det i går ble kjent at Miljøverndepartementet sier ja til å skyte ni ulver i Hedmark, har telefonen ringt i ett på det improviserte pressesenteret på Evenstad skole i Koppang.

- Vi kommer til å skjerme jegerne for det meste av oppstyret, sier Nordby, som opplyser at jaktmannskapene også er forberedt på at naturvernere og ulvetilhengere kan prøve å stoppe jakta.

23 utvalgte

Jaktlaget består av 23 utvalgte jegere. 11 av dem er rekruttert lokalt, mens de øvrige 12 enten er rovviltkontakter i Oppland og Hedmark eller kommer fra Statens Naturoppsyn (SNO) som er ansvarlig for gjennomføringen av jakta. Alle de lokale jegerne er underlagt taushetsplikt.

- Vi har bestemt at alle uttalelser skal koordineres gjennom oss. Grunnen til at vi gjør det slik, er det mediepresset alle kommer til å bli utsatt for, sier jaktleder Leonhard Mikalsen i SNO til Dagbladet.

Fullbooket

Store deler av verdenspressen er ventet til Koppang dersom det blir jakt. En tysk fjernsynsstasjon er allerede på plass, mens velkjente mediebedrifter som BBC, The Observer, CNN og Time Magazine har meldt sin interesse overfor pressekontoret.

Jaktlønn på en halv mill.

Ulvejegerne i Koppang jakter på sin argeste fiende samtidig som de hever statlig lønn. Bare lønnsutgiftene for ulvejakta er på godt over en halv million kroner.

De 23 ulvejegerne er frikjøpt fra sine daglige gjøremål, og lønnet etter de statlige lønnsregulativene. Alle får lik lønn - 119 kroner timen. Jegerne deles i to jaktlag som jakter kontinuerlig i hele jaktperioden. Totalt vil hver jeger ha rundt 200 arbeidstimer i løpet av jakta. Det utgjør en samlet lønnsutgift for Statens naturoppsyn på i overkant av 500000 kroner. I tillegg kommer alle utgifter med leie av utstyr, helikopter og overnatting. Totalt vil ulvejakta koste Norge over en million kroner.

Alle overnattingssteder i distriktet er fullbooket for store deler av jaktperioden. Verdenspressen vil derfor bli innlosjert på flatseng på pressesenteret.

Dagbladet kjenner til at flere av de lokale jegerne føler et press både fra bygdefolk og naturvernere. Ulvejeger Sverre Oskar Øverby er den eneste lokale ulvejegeren som har sagt offentlig hva han mener. Til avisa Østlendingen sier Øverby, som har deltatt på ulvejakt to ganger tidligere:

-Ikke truet

- Den som er imot uttak av ulvene, argumenterer på det følelsesmessige plan, og framstiller uttaket som et være eller ikke være for ulvene i Skandinavia. Jeg deler forvaltningens syn på denne saken, og mener at ulvene i Skandinavia ikke er truet som rase.

Flere andre lokale jegere Dagbladet har vært i kontakt med deler åpenbart dette synspunktet, men tør ikke stå fram av frykt for represalier.

LOKAL HÆRFØRER: Ulvejeger Sverre Oskar Øverby går i bresjen for de elleve lokale jegerne. Han har deltatt i ulvejakt to ganger tidligere.