Ulvejegernes superreserve

Dersom ulvejakta i Østerdalen ikke gir forventede resultater, kan det bli aktuelt å hente inn den «hemmelige reserven», superjegeren og landets eneste offisielle bjørnejeger: eventyreren Hermann Sotkajærvi fra Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hermann Sotkajærvi fra Pasvik i Sør-Varanger kommune er en treffsikker herremann. Han er i dag medlem av det statlige jegerkorpset og har skutt over 25 bjørn.

Sotkajærvi bekrefter overfor Dagbladet at han har vært i dialog med Direktoratet for naturforvaltning (DN) om ulvejakta i Østerdalen. Det kan etter hvert bli aktuelt å hente inn superjegeren dersom ikke ulvejakta gir forventede resultater. Jegerkorpset har til nå klart å skyte fire ulver - og skadeskutt én. Til sammen skal ni ulver skytes.

Født i villmarka

Hermann Sotkajærvi er offisiell bjørnejeger. Han reiser land og strand rundt for å leite opp og felle rovdyr. Sotkajærvi er født og oppvokst i villmarka i Pasvikdalen i Finnmark. Få i Norge har tilbrakt mer tid sammen med rovdyra som den myteomspunne skogsmannen. Hans forfedre levde av naturen, og det var hans bestefar som lærte ham det meste. Sotkajærvis beste venn er bjørnen. Han kan bo opptil fem døgn i strekk i skogen med sine små rasjoner - sovende sammenkrøpet i lyng og mose.

Sotkajærvi har hatt nærkontakt med bjørnen over hundre ganger. Men han oppsporer også andre rovdyr. For tida er han i Nordland for å skyte jerv.

- Jeg har fulgt jakta i Østerdalen fra utsiden, og det er derfor vanskelig for meg å vurdere jakta, sier Sotkajærvi.

Tapt slag

Likevel er ikke Hermann Sotkajærvi i tvil om at jegerne i Østerdalen er dyktige. Sotkajærvi mener at ulvene allerede hadde vært skutt dersom jegerne hadde fått jobbet i fred. Sotkajærvi fyrer av en bredside mot dem som prøver å stoppe jakta.

- Jeg aksepterer deres syn, men nå er det på tide at de pakker sakene sine. Det er bestemt fra høyeste hold at ulvene skal skytes. Jeg har nå mistet sympati for ulvejaktmotstanderne. Ulvene vil bli skutt uansett - selv om det går en, to eller tre måneder, mener Sotkajærvi, som ber aktivistene om å tenke seg om to ganger.

- Nå gjør de mer skade enn nytte. Ulvene får aldri tid til å spise i ro og fred, og for det andre blir ulvene nå jaget inn i andre områder. Jeg synes ulvejaktmotstanderne har markert seg nok nå. Slaget er tapt. Ulvene vil bli skutt uansett om man liker det eller ikke, sier Sotkajærvi til Dagbladet.

Koster millioner

- Norge har fått mye kritikk for ulvejakta. Tror du landets rykte i utlandet blir svekket etter dette?

- Nei, det tror jeg ikke. Akkurat nå er det litt blest om jakta i utenlandske medier, men det stilner fort av. Det er jo ikke fare for totalutryddelse av ulven, svarer han.

- Mange reagerer på at det blir brukt helikopter i jakta?

- Jeg betrakter ikke dette som jakt, men som avliving av rovdyr. Det er akkurat det samme om man bruker helikopter eller snøscooter, mener Sotkajærvi.

Det er en måned igjen til fellingstillatelsen utgår.

SUPERRESERVEN: Hermann Sotkarjærvi er bjørnens bror og superjeger.