Ulvekspert: - Svært uvanlig

At ulv tar livet av mennesker skjer praktisk talt aldri, mener dyreekspert.

 ULYKKE: Den drepte kvinnen jobbet som dyrepasser i Kolmården i Sverige. Foto: Kolmården Zoo
ULYKKE: Den drepte kvinnen jobbet som dyrepasser i Kolmården i Sverige. Foto: Kolmården ZooVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne har blitt angrepet og drept av ulv i dyreparken Kolmården i Sverige. Kvinnen, som er i 30-årene, jobbet som dyrepasser i dyreparken.

At ulv angriper mennesker er ytterst uvanlig. Det sier den svenske dyreeksperten Jonas Wahlström.

- Dette er dypt tragisk. At ulv tar livet av mennesker hender praktisk talt aldri, sier han til Expressen.

Angrepet skjedde like etter klokka 11 inne i en innhegning hvor besøkende kan mate ulvene.

- Hun har ikke klart seg. Det er veldig trist, sier Jan Tengborg, innsatsleder ved redningstjenesten i Östergötland til svenske Expressen.

Ble liggende Kvinnen skal ha blitt omringet av ulvene og deretter angrepet, og ble liggende på bakken lenge etter ulykken.

- Vi kom først ikke frem til den skadde personen, det går ikke an å bare gå rett inn i en ulveflokk. Politi og ambulanse kunne første lenge etterpå komme frem til offeret, sier Tengeborg til Aftonbladet.

Redningsmannskaper var raskt på stedet med fem ambulanser og forsøkte å bedøve ulvene i innhegningen.  

- Ikke vanlig - Våre mannskap kom frem og ble møtt av en stor folkemengde, så de kom aldri inn til ulvene. De tok hånd om de som var i sjokk.

Politiet kunne til slutt med hjelp av ambulansepersonell ta seg inn i innhegningen, men kvinnen døde av skadene etter angrepet.

- Vårt mannskap er også preget av dette. Dette er ikke dagligdags, sier Tengeborg.

- Sist en ulv tok livet av et menneske i Sverige var på begynnelsen av 1800-tallet. Men at det skjer på denne måten - i en innhengning i en dyrepark - det tror jeg aldri før har skjedd, sier Jonas Wahlström.
Ifølge Viten.no er ingen er drept av ulv i Skandinavia siden 1881. Bare åtte er drept av ulv uten rabies i Europa, inkludert Russland, de 50 siste årene.
Kvinnen var alene i innhegningen av ulvene gikk til angrep, men det er uvisst hva som førte til angrepet.

- Det som har hendt er helt forferdelig. En nær venn og medarbeider har gått bort i dag, sier Kolmårdens zoologiske leder Mats Höggren.

Vært der selv Jonas Wahlström vil ikke spekulere i hva som har skjedd ettersom han foreløpig ikke kjenner til detaljene rundt dødsfallet.

- Dyreparken har en innhengning hvor man får gå inn til ulvene. Jeg har selv vært der flere ganger, og ulvene har oppført seg som lekne schäferhunder, sier han.

Dyreparken har opprettet et kriseteam som befinner seg på stedet. Kolmården er Skandinavias største dyrepark, og ligger nordøst for Norrköping.

 PRESSEKONFERANSE:  Direktør Mats Olsson og parkens zoologiske leder Mats Höggren holdt søndag ettermiddag en pressekonferanse for å informere om en tragiske ulykken. Foto: Henrik Witt. NTB Scanpic
PRESSEKONFERANSE: Direktør Mats Olsson og parkens zoologiske leder Mats Höggren holdt søndag ettermiddag en pressekonferanse for å informere om en tragiske ulykken. Foto: Henrik Witt. NTB Scanpic Vis mer